Ljubljana Nocoj se v Lutkovnem gledališču Ljubljana obeta še zadnja premiera v sezoni, in sicer dramska predstava Leonce in Lena, ki je namenjena mladini od 15. leta starosti dalje.

Avtor besedila Georg Büchner je bil "l'enfant terrible" svojega časa, dobro vzgojen, izobražen in situiran, genialno talentiran, liberalen, napreden in uporniški. Upiral se je družbi in njeni krivični ureditvi. Pri pisanju pravljične komedije Leonce in Lena se je navdihoval pri številnih takrat dobro poznanih literarnih delih, jih brez sramu citiral in na tak način napisal satirično kritiko družbe in državne ureditve, kjer niti utopična narava pravljičnega sveta ne more pregnati dolgočasja. Tako morata tudi osrednja junaka princ Leonce in princesa Lena v končni fazi ugotoviti, da nobena pot ni tako dolga kot pot do sebe.

Kot so povedali ustvarjalci je tokratna uprizoritev Büchnerjeve komedije kolaž različnih uprizoritvenih stilov, "je montaža prizorov sodobnega življenja mladostnikov, ki citira elemente ulične umetnosti in se poigrava z aluzijami na reklame, videospote, glasbene hite, zvezdnike, skratka z aluzijami na vse tisto, kar danes bombardira mlade". Režiserka Ivana Djilas, se je odločila za kolaž številnih stilov, ki z bogastvom in svojo raznolikostjo prikrivajo dejstvo, da se današnja mladina pogosto srečuje z zdolgočasenostjo, apatičnostjo in neodločnostjo, da je življenje, kjer je vsega preveč in vse na dosegu roke, zelo dolgočasno.

Prevod je delo Jožeta Udoviča, kot dramaturginja se podpisuje Tatjana Doma, kot scenograf Branko Hojnik in kot kostumografka Jelena Proković. V predstavi nastopajo Iztok Valič, Jernej Čampelj k. g., Ana Hribar, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič, Jan Bučar, Nina Ivanič in Matevž Müller k. g. nr