AG2R La Mondiale, zasedba edinega slovenskega kolesarja na letošnjem Giru Gregorja Gazvode, je zasedla 21. mesto (+ 1:45).

Kolesarska karavana na italijanski pentlji se je po uvodnih treh etapah na Danskem vrnila na Apeninski polotok, po torkovem prostem dnevu pa jo je danes čakala ekipna in ravninska kronometrska preizkušnja. Ta se je v Veroni, mestu tragične ljubezenske zgodbe med Romeom Montegom in Julijo Capulet znanega britanskega dramatika Williama Shakespeara, končala po okusu ameriške zasedbe, ki je za pet sekund ugnala rusko Katjušo, medtem ko je tretjeuvrščena kazahstanska Astana zaostala 22 sekund.

Tekmovalci ameriškega moštva so prevladovali v vseh sektorjih današnje trase v Benečiji. Že na prvem vmesnem času (9 km) so si pred najbližjimi zasledovalci prikolesarili sedem sekund, na drugem (21,8 km) pa devet sekund prednosti.

Osrednji italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport je današnji ekipni kronometer napovedoval kot "vojno svetov" med ekipama Sky in BMC, predvsem zaradi boja za najbolj prestižno rožnato majico med Američanom Taylorjem Phinneyem, vodilnim po treh uvodnih preizkušnjah Gira na severu Evrope, in Britancem Markom Cavendishem, a smetano so v današnji "dirkaški preizkušnji" na koncu pobrali tekmovalci Garmina in predvsem Navardauskas.

Komaj 24-letni baltski kolesar se je že po danskih preizkušnjah zavihtel na visoko peto mesto v skupni razvrstitvi, po današnjem zmagoslavju ameriškega moštva pa si je nadel tudi najbolj zaželeno majico na italijanskem krogu. Po štirih etapah ima deset sekund prednosti pred zasledovalci, najbližji trije pa prihajajo iz njegovega moštva: Američan Tyler Farrar in Južnoafričan Robert Hunter zaostajata deset, Kanadčan Ryder Hesjedal enajst sekund.

"Vesel sem, da sem sledil svojim fantom. Kakšnih deset kilometrov pred ciljem sem začutil močno utrujenost, le malo je manjkalo, pa bi odnehal, a sem vztrajal in oblekel rožnato majico," je po prihodu v cilj dejal Navardauskas.

V četrtek bo na sporedu 209 km dolga etapa od Modene do Fana, v petek, soboto in nedeljo pa bodo že na vrsti prve gorske preizkušnje na letošnjem Giru.