"Prejšnji teden so nas obvestili, da so s 1. februarjem zvišali najemnino s 4.200 kun (560 evrov) na 12300 kun (1640 evrov). Najemnino so plačevali redno, toda zvišanje je retrogradno, potrebno je plačati razliko, kar je nevzdržno", je dejala Burlovićeva. Kot je dodala, bo zaradi novih finančnih razmer delovanje Medike mogoče le ob popolni komercializaciji programov, kar nikakor ni cilj društva Attack.

Kot je napovedala, bodo v soboto protestirali v središču mesta zaradi 300 odstotne podražitve najema, saj z mestne uprave niso dobili pojasnila glede odločitve o zvišanju cen.

V Mediki deluje približno 20 različnih skupin, poleg Attacka, ki skrbi za klubski glasbeni in gledališki program in ima tudi svoj info-shop, dejavnosti izvajajo različni umetniki in drugi nekomercialni uporabniki prostorov, ki so do zdaj k stroškom prispevali na simbolni ravni.

V Zagrebu je približno 500 prostorov, ki jih mestna uprava oddaja v najem večinoma nekomercialnim uporabnikom.

Po zvišanju najemnin se je mesto odločilo, da bo najemnino subvencioniralo Hrvaškemu društvu likovnih umetnikov, gledališki družini Histrion in Zagrebškemu plesnemu centru.

Tako bo mesto samo sebi letno plačalo pol milijona kun (67.000 evrov), poroča današnji Večernji list ter se sprašuje, kako bodo v prihodnje lahko delovali številni podnajemniki iz kulturnega sektorja, ki ne bodo prejemali podobnih subvencij.