Sarkozy bo predsedniški stolček Hollandeu predvidoma predal v torek, novoizvoljeni predsednik pa namerava še isti dan imenovati premiera. Hollande se je danes sešel z najvišjimi predstavniki svoje stranke, po navedbah virov pa se bodo na sestanku posvetili predvsem temu, kako zagotoviti zmago socialistov na parlamentarnih volitvah, ki bodo 10. in 17. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za Hollanda je ključno, da socialisti na junijskih volitvah zasedejo večino sedežev v narodni skupščini, saj predsednik države potrebuje parlamentarno večino za ohranitev vlade. V nasprotnem primeru namreč izvršno oblast prevzame premier.

Vrača se k odvetništvu

Sicer pa za glavnega favorita za položaj premiera velja Hollandeov sodelavec Jean-Marc Ayrault. Nekdanji učitelj nemščine in dolgoletni vodja poslanske skupine Socialistične stranke velja za zmernega in tako za alternativo bolj levo usmerjeni predsednici socialistov Martine Aubry, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sarkozy je medtem že v nedeljo nakazal, da se bo umaknil iz prvih vrst politike. Njegov svetovalec za komuniciranje Franck Louvrier pa je v torek povedal, da se namerava dosedanji predsednik vrniti k svojemu prejšnjemu poklicnemu življenju, torej odvetništvu. Kot odvetnik naj bi delal v pisarni, ki je delno še vedno v njegovi lasti.

Najprej oddih

Sarkozy je pred več kot 30 leti začel opravljati odvetniški poklic, to kariero pa je prekinil v 90. letih minulega stoletja, ko je prejel ministrski položaj. Po torkovi predaji položaja Hollandeu si namerava 57-letni Sarkozy najprej privoščiti oddih s soprogo Carlo Bruni in njuno hčerkico, in sicer na družinskem posestvu ženine družine na Azurni obali.

V skladu s francosko ustavo ima Sarkozy kot nekdanji predsednik sicer možnost, da prevzame položaj dosmrtnega člana ustavnega sveta, ki preverja, ali so zakoni v skladu z ustavo. To funkcijo sta prevzela nekdanja predsednika Jacques Chirac, ki je bil na čelu Francije med letoma 1995 in 2007, ter Valery Giscard d'Estaing, ki je republiki načeloval med letoma 1974 in 1981, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.