Vsak dan med 10. in 19. majem bo v dvorani v Grajski ulici 7 v Mariboru potekalo izdelovanje peščene mandale, ki v starodavnem indijskem jeziku pomeni krog in ponazarja um, ki je očiščen vseh negativnih človekovih lastnosti.

Menihi posipavajo mandalo z drobnim, obarvanim peskom. Ko je končana, jo podrejo in stresejo v reko. To naj bi ljudi opomnilo na minljivost vsega, hkrati pa tudi na to, da je njihovo življenje smiselno, edinstveno in dragoceno, pojasnjujejo na Univerzi v Mariboru, kjer so poskrbeli za program Dnevov tibetanske kulture.

V četrtek bodo pripravili zvočno kopel z velikim gongom kot priložnost pomiritve utrujenega duha in telesa. Dan kasneje sledi koncert Ljobe Jenče in Gyuto menihov s prepletom slovenskega ljudskega izročila in tibetanskega grlenega petja.

V soboto bodo menihi na Grajskem trgu pripravili kratek koncert tibetanske glasbe, v prihodnjih dneh pa obiskali še Lenart, Ptuj, Ljutomer in Selce.

Osrednji dogodek bo 14. maja, dan pred prihodom dalajlame, ko bo v Narodnem domu koncert tibetanske glasbe Sveti zvok Tibeta. Nastopili bodo Gyuto menihi, ki so znani po izvajanju edinstvene oblike harmoničnega petja, pri katerem vsak od menihov poje akord, ki hkrati vsebuje dva ali tri glasove.

Začetki tega pomirjujočega meditativnega petja segajo v leto 1474, ko je bila v Lhasi ustanovljena tantrična Gyuto univerza. Ob kitajski zasedbi v letih 1949-1950 je tako kot 6000 samostanov in svetih krajev v Tibetu tudi to univerzo doletela usoda postopnega uničenja. Leta 1959 se je nekaj menihov z univerze pridružilo dalajlami na begu v Indijo in v Dharamsali ustanovilo novo univerzo, kjer nadaljujejo svoje poslanstvo.

Dalajlama Tenzin Gyatso je Maribor prvič obiskal aprila 2009, na tokratnem obisku pa se mu bodo pridružili še nekateri drugi Nobelovi nagrajenci za mir.