Študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bodo v sodelovanju s kolegi s številnih preostalih ljubljanskih fakultet in slovenskih univerz danes po besedah študentke gledališke režije na AGRFT Zape Sajko organizirali akcijo "Univerza bere Hlapce" in opozorili na grozeč padec kakovosti visokega šolstva in avtonomije univerze, v četrtek pa bo potekalo "obče branje".

Žiga Divjak, študent gledališke režije, pravi, da gre za akcijo "prebujanja naroda". Študentje AGRFT se skupaj s kolegi drugih fakultet in univerz redno zbirajo na plenumih, na katerih vsak dan razpravlja okoli 50 mladih intelek tualcev. "Skupaj smo se odločili, da je glasno prebiranje Cankarjevih Hlapcev primerna oblika protesta. Plenum deluje brez vodje, ideja je rasla in se razvijala skozi po govore," je pojasnil Divjak.

Želja študentov je, da bi oktobra na univerzah in fakultetah nadaljevali enako kakovosten študij, hkrati pa, da bi ohranili družbo normalno, demokratično. "Nismo proti sedanji vladi, v sedanji politiki pravzaprav nismo zadovoljni z nikomer, prave alternative ni. Naš glavni cilj je prebujanje ljudi, da bi se aktivno udeležili slehernega odločanja o pomembnih stvareh. Sodelovanje vseh je še posebej potrebno v kriznih časih, ko oblast manipulira z varčevalnimi ukrepi in zapoveduje absolutno nujnost njihovega sprejetja," je pojasnil Divjak.

Na trenutke ideje študentov zvenijo na las podobne tistim z gibanja Zavzemimo Wall Street. Divjak med njimi in predstavniki omenjenega gibanja poudarja dve bistveni razliki: "Oni imajo program. Naš namen ni revolucija, borimo se zunaj ustaljenih okvirjev s svojimi sredstvi izražanja."

K dvanajsturnemu maratonskemu branju Hlapcev pred parlamentom vabijo tudi plakati študentov ALUO. Z ne nasilno akcijo, kot pravi Sajkova, želijo opozoriti državo, "naj se ne obnaša, kot da šolstvo, kultura in socialna država nenadoma niso nič vredni nič".

Študentje AGRFT so Hlapce sicer brali že pred slabim tednom dni, o čemer smo poročali tudi v Dnevniku.