Ljubljana V Kinodvoru bodo nocoj premierno predvajali film Pobalinka francoske režiserke Céline Sciamma. Drugi film avtorice Vodnih lilij je zgodba o nedolžni otroški prevari, ki razkrije nepričakovane resnice o odnosih med otroki, otroki in starši ter o še bolj zapletenem razmerju med srcem in telesom.

Céline Sciamma (1978) je na univerzi Nanterre doktorirala iz francoske književnosti in na filmski šoli La Fémis diplomirala iz scenaristike. Na mednarodno filmsko prizorišče se je prebila že s prvencem Vodne lilije, ki je doživel premiero v sklopu Posebni pogled na festivalu v Cannesu ter požel številne pozitivne kritiške odzive in nagrade, med drugim tudi prestižno priznanje Louis-Delluc. S filmom Pobalinka avtorica ostaja zvesta nekaterim tematikam, ki so zaznamovale njen prvenec, in obenem utrjuje avtorsko vizijo, ki temelji na raziskovanju spolne identitete in spolnih vlog pri otrocih in mladostnikih. Film je bil uvrščen tudi na lanskoletni festival Liffe, v sekcijo perspektive.

Režiserka je povedala, da je scenarij zgradila okoli "zelo preproste in močne zgodbe o laži o liku, ki prikriva svojo identiteto , da bi izpeljala prepričljivo, napeto in empatično pripoved. Močna zgodba mi je omogočila, da si vzamem čas in podam pisano kroniko otroštva z dokumentarnimi potezami in nepredvidenimi pripetljaji." K temu pa je dodala, da imata v filmu pomembno vlogo tudi tema identitete in vprašanje spola. "O otroštvu pogosto govorimo kot o obdobju nedolžnosti, sama pa menim, da je to življenjsko obdobje polno senzualnosti in nejasnih čustev. V filmu sem želela prikazati prav to." nr