Zdrava prehrana, več gibanja na svežem zraku in kakšno uro dela manj - to so prvi koraki. Nekateri vrzeli polnijo tudi s kapsulami, ki obljubljajo vitalnost in boljše počutje. Nataša Ignatov, mag. farm., specialistka lekarniške farmacije iz Lekarne Velenje, svetuje uporabo nekaterih prehranskih dopolnil, vendar opozarja, da raznolika prehrana ni pomembna samo v obdobju povečanih psihofizičnih obremenitev in da s prehranskimi dopolnili ne moremo nadomestiti zdrave prehrane oziroma popravljati napak nezdravega življenjskega sloga.

Vsak dan se naša sogovornica pri obiskovalcih svoje lekarne srečuje s težavami, ki jih prinaša sodoben način življenja. Utrujenost zaradi preobremenjenosti na delovnem mestu, pomanjkanje prostega časa, premalo počitka in stalna naglica predstavljajo za organizem stres, ki na dolgi rok pripelje do zdravstvenih težav. Še prej do tega privedeta neustrezen način prehranjevanja z obilico praznih kalorij, brez nujno potrebnih hranil, in pomanjkljivo gibanje.

Oh, ta utrujena pomlad!

Marsikomu dobro znana nevšečnost je spomladanska utrujenost. Če traja krajši čas, naša sogovornica svetuje uporabo multivitaminskih dodatkov, koencima Q10 ali izvlečka ginsenga. Če je utrujenost kronična in traja dalj časa, pa je po njenem mnenju treba poiskati vzrok in se odpraviti k zdravniku. Do pomanjkanja vitaminov in mineralov pride redko, so pa po besedah Nataše Ignatov pri določenih stanjih potrebe večje. "Starostnikom in osebam z vegansko prehrano lahko primanjkuje vitaminov D in B12. Med nosečnostjo se poveča potreba po folni kislini, vitaminih B12, C, D in E, piridoksinu, tiaminu, železu, kalciju, fosforju in jodu. Kadilci potrebujejo večje količine vitamina C in priporočljivo je uživanje hrane, bogate z antioksidanti. Tudi ženske, ki uporabljajo peroralne kontraceptive, imajo večje potrebe po vitaminu C. Po višjih količinah tega vitamina naj posežejo tudi osebe, ki trpijo za dalj časa trajajočim stresom ali pa so izpostavljene velikim telesnim naporom. Večje potrebe po nekaterih mineralih so povezane tudi s starostjo," je farmacevtka naštela pogoste tegobe in načine njihovega preprečevanja.

Izjemen porast prehranskih dopolnil

Leta 2008 je bilo na ministrstvu za zdravje prijavljenih okoli 1300 izdelkov, zdaj jih je že okoli 4000. V poročilu Euromonitor International za leto 2010 je bilo zapisano, da je delež prodaje vitaminsko-mineralnih preparatov med vsemi prehranskimi dopolnili kar 50-odstoten. Toda kot je povedala Nataša Ignatov, farmacevti ob svetovanju rešitev za blažje zdravstvene težave, za katere presodijo, da zanje ni potreben zdravniški obisk, vedno izbirajo med pripravki, ki so registrirani kot zdravilo. Zakaj? "Le zdravila vsebujejo tiste učinkovine, za katere je z dokazi podprta dokumentacija, da so učinkovita, varna ter kakovostna in se jim lahko pripisujejo lastnosti zdravljenja in preprečevanja bolezni," je bila jasna sogovornica. "Zaradi pomanjkljivih študij za prehranska dopolnila, ki niso zdravila, pač pa živila, katerih namen je dopolnjevanje običajne hrane, pa ne moremo zagotavljati njihove kakovosti in učinkovitosti," je še dodala in za konec svetovala vsem bralcem posvet s farmacevtom, preden se odločijo za nakup.