Sanje slovenskih odbojkarjev, da bi presenetili favorizirane Bolgare, se niso uresničile. Nekdanji olimpijski podprvaki so se pokazali kot boljši tekmec, s pravim odnosom so strli odpor borbenih Slovencev, ki so prav v vseh nizih na začetku vodili. Po prvem nizu je še kazalo, da presenečenje ni izključeno, a v nadaljevanje so reči vendarle prišle na pravo mesto. Izbrancem Veselina Vukoviča se je poznala odsotnost nekaterih igralcev, blokerja Alen Pajenk in Matej Vidič nista mogla resneje braniti napadov bolgarskih zvezdnikov, korektor Mitja Gasparini (iz Verone se po bogati ponudbi seli v Južno Korejo) pa večji del tekme ni bil pravi, zato je selektor gotovo pogrešal Alena Šketa. Poraz Slovencev ni katastrofa niti v pogledu možnosti za olimpijske igre, saj imajo še vse možnosti, da se z zmagama s Španijo in Srbijo uvrstijo najprej v polfinale, nato pa tudi osvojijo turnir. Je pa seveda tekma pokazala, da so realne možnosti še manjše, kot bi si marsikateri slovenski navijač želel. Slovenci bodo morali v nadaljevanju vendarle narediti manj napak, še posebej v trenutkih, ko se lomi rezultat.

Slovenci so takoj pokazali, da nameravajo biti gostiteljem vsaj trd oreh, če ne kaj več. Čeprav so naredili nekaj napak s servisi, so to kompenzirali z zanesljivo igro v napadu, v katerem so si enakomerno porazdelili vloge. Po njegovi zaslugi so držali vodstvo, ki je sicer le enkrat znašalo več kot dve točki (11:14). Ob drugem tehničnem odmoru so še vodili s 16:14, nato pa sta bili dve kratki krizi pri sprejemu in posledično v napadu dovolj, da so izkušeni Bolgari prišli do prvega niza, kljub temu, da so še zaostajali z 21:22. A so na to osvojili tri zaporedne točke, kar je bilo dovolj za vodstvo z 1:0.

Začetek drugega niza je potekal tako kot večji del prvega. Slovenci so vodili, a kriza je prišla prej kot v prvem nizu. Po zaostanku 5:7 so gostitelji naredili delni izid 4:0, nato pa je najboljši bolgarski igralec Matej Kazijski s servisi poskrbel še za vodstvo 12:8. Klemen Čebulj, ki je medtem zamenjal Flajsa, je z dvema točkama spet vlil nekaj upanja, a to se je razblinilo po drugem tehničnem odmoru, ko so domači povedli z 18:13, do konca pa so z zanesljivo igro in po napadalnih napakah tekmecev prednost le še povečali.

Tudi tretji niz se ni razlikoval od prvih dveh, saj so Slovenci tudi v njem vodili. Gasparini je začel zadevati, posledica je bila vodstvo 11:6. A servisi Kazijskega so se spet pokazali kot nočna mora, z njimi je zvezdnik Trentina svoji ekipi zagotovil priključek (13:13). Prvič so povedli pri izidu 17:16, nato dobili še dve točki zapored, vodstva pa niso več izpustili z rok.