Tuje tiskovne agencije so pred tem poročale, da je bil v nesreči poškodovan slovaški inšpektor, a so v tiskovni službi IAEA na Dunaju za STA potrdili, da gre za Slovenca. Več informacij za zdaj niso želeli razkriti. Na zunanjem ministrstvu v Ljubljani o dogodku uradno niso bili obveščeni.

Iranska televizija je nocoj predvajala posnetke inšpektorja na bolniški postelji, po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pa je bilo videti, da je lažje poškodovan.

Svojci v stiku z oblastmi

Na spletni strani IAEA so pred tem še zapisali, da so v stiku s svojci umrlega in poškodovanega ter z iranskimi oblastmi. Inšpektorji IAEA, ki delujejo v Iranu, imajo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sedež na Dunaju in redno potujejo v islamsko republiko, kjer opravljajo rutinske oglede jedrskih obratov.

Iranska organizacija za jedrsko energijo je pred tem sporočila, da sta bila umrli in poškodovani inšpektor člana stalne ekipe IAEA v Iranu, bila pa sta na misiji blizu kompleksa Hondab v provinci Markazi v osrednjem delu država, ko se je njuno vozilo prevrnilo. Po navedbah zunanjega ministrstva v Seulu sta bila inšpektorja v času nesreče na poti iz enega jedrskega obrata v drugega.

Umrl inšpektor iz Južne Koreje

V nesreči je umrl Južni Korejec Seo Ok Seok, je še sporočila iranska organizacija za jedrsko energijo. Kot je poročala iranska televizija, je južnokorejskega inšpektorja, ki je bil skupaj s slovenskim kolegom na zadnjih sedežih avtomobila, med nesrečo vrglo iz avtomobila. V nesreči je bil poškodovan tudi iranski voznik avtomobila, ki je izgubil nadzor nad vozilom. To je bilo glede na televizijske posnetke v nesreči močno poškodovano.

Po navedbah virov iz Irana je do nesreče prišlo, ko je avtomobil z inšpektorjema skušal prehiteti drugo vozilo. Nek zahodni diplomat na Dunaju pa je poudaril, da za zdaj ni nobenih znakov, da ni šlo za nesrečo, še poroča dpa.