Na Internautici si obiskovalci lahko ogledajo tako novosti iz sveta športnih motornih plovil, motornih jaht in jadrnic kot tudi navtično opremo in pripomočke. Med novostmi letošnje prireditve sta tudi navtični inovaciji, ki sta plod dela domačih inovatorjev in se prvič predstavljata prav v Portorožu.

Gre za plovilo Quadrofoil, ki pri hitrosti 12 kilometrov na uro dvigne trup iz vode in na podvodnih bionično oblikovanih krilih hitro pospeši do končne hitrosti 40 kilometrov na uro z električnim motorjem relativno skromne zmogljivosti. Drugo inovacijo predstavlja plovilo wFoil, katerega trup se že pri manjši hitrosti okoli šest vozlov dvigne iz vode. To mu omogoča nespremenjen vodni upor med plovbo in posledično doseganje visokih hitrosti plovbe.

Samo razstavo bo spremljala vrsta vzporednih prireditev, od fotografskih in likovnih razstav do strokovnih srečanj. V četrtek bo na vrsti jadralska regata Internautica Cup, na katero po besedah drugega izvršnega direktorja prireditve Marjana Matevljiča k udeležbi vabijo tudi novinarje.

V sklopu Internautice bo v soboto potekal tudi okoljski dan. Kot je pojasnil vodja portoroške marine Fiorenzo Lupieri, bodo takrat tudi dvignili že 18. modro zastavo za marino ter podelili skupno deset modrih zastav - osmim kopališčem in dvema marinama.

Ob koncu Internautice bodo podelili tudi nagrade za najboljše športno plovilo razstave, najboljšo jadrnico, najboljšo motorno jahto in za dosežek leta. Kot je pojasnil Korenc, bodo zmagovalce izbirali obiskovalci sami. Ti bodo svoje glasove lahko oddali na spletni strani www.internautica.net.

Internautica sicer za Marino Portorož predstavlja najpomembnejši dogodek v celem letu, je poudaril njen direktor Dušan Černe. Korenc pa je opozoril, da so glede na situacijo, ki ni najbolj naklonjena navtični industriji, lahko z letošnjo bero razstavljavcev zadovoljni. Ocenil je namreč, da je tovrstno prireditev težko predstavljati "v časih, ko je varčevanje vsesplošni moto in ko morda marsikdo ne razume, da je navtika področje gospodarstva, ki je prav tako pomembno za razvoj, kot vsa ostala".