Alojz Uran je zavrnil očitke, da je iz Vatikana prejel zahtevo za opravljanje testa očetovstva. V izjavi, ki jo je prebral Stres, je Uran še zanikal, da bi imel otroke.

Anton Stres je še dodal, da ne čuti nobene objektive ali kakršnekoli druge odgovornosti v zvezi s spornimi posli z Betnavo in Vegradom. Pojasnil je, da je mariborska nadškofija v Vegradu našla strateškega partnerja, ki bi obnovil dvorec na Betnavi, v zameno pa bi dvorec dobila v najem za določeno obdobje. "V tem smislu je bila podpisana krovna pogodba," je povedal Stres in pojasnil, da jo je podpisal sam in meni, da je bila korektna. Ko so ga imenovali za ljubljanskega nadškofa, se s projektom ni več ukvarjal, je dejal, dodal pa, da talp nima nič z zadevami, ki so predmet kriminalističnih preiskav. Trdi, da pogodba ni sporna, kako pa se je potem izvajala, pa ne ve.

"Znotraj Cerkve potekajo procesi, ki so povezani z odgovornimi za te sporne posle," je dodal, a ni povedal, kakšni procesi. Pudaril je, da ves čas razmišljajo, kaj bi storili, da bi "to mučno zgodbo obvladali".

Generalni tajnik SŠK Andrej Saje je še poudaril: "Ni v praksi, da bi SŠK iz Vatikana dobivala pisma. Če jih, jih dobijo tisti, ki se jih tičejo."

Mariborski nadškof Marjan Turnšek je v imenu upokojenega nadškofa Franca Krambergerja prebral njegovo izjavo, s katero odgovarja na medijske zapise in poročanja. Kot je zapisal Kramberger, se je z upokojitvijo odpovedal vodstvu slovenske liturgične komisije. "Z imenovanjem novega predsednika te komisije je ugasnilo tudi članstvo v Slovenski škofovski konferenci. S tem pa se tudi umikam v zasebno življenje," je Krambergerjevo izjavo povzel Turnšek.

Uran: Nikoli nisem dobil zahteve po ugotavljanju očetovstva

"Po tem, ko sem se zaradi načetega zdravja in zmanjšane sposobnosti za vodenje ljubljanske nadškofije odpovedal tej nalogi, sem svojemu nasledniku obljubil, da mu bom po svojih močeh pomagal še naprej. In to sem tudi delal," je v svoji izjavi navedel Uran. Nadaljeval je, da so kasneje prišle "strožje zahteve, povezane z vprašanjem očetovstva, in pri tem citiral  članek v današnji tiskani izdaji Dnevnika. Uran je poudaril, da ni nikoli od nikogar dobil zahteve po ugotavljanju očetovstva. "Ob tem izjavljam, da so domneve o mojem očetovstvu neutemeljene," je zatrdil Uran.

Preberite še:

Nekdanjima nadškofoma pokora iz Vatikana, vrh RKC se dela, kot da se ni zgodilo nič

Nadškof Stres si nad Betnavo umiva roke