Družba je v Plečnikovem podhodu 1. maja okoli šestih zvečer skupaj pila vino, ko sta se Mauricijo in Sale odločila, da 49-letnega Dušana napodita beračit pred Maximarket. Dušan, ki je moral za nasilneža beračiti že kakšno leto, ju je ubogal, kmalu pa sta za seboj poklicala še Milisava. "Rekel sem mu, da naj ne hodi za njima, vendar je kljub temu šel," nam je danes dopoldne pripovedoval Adi.

Dva vboda v telo

Pred lokalom Parlament se je trojica sprla in Mauricijo in Sale sta Milisava začela pretepati. "Ne vem, zakaj sta se ga lotila. Videl sem, kako sta ga tepla, noža pa ne. A nato je Milisav prišel po stopnicah nazaj do nas in videl sem, da je povsem okrvavljen po desnem delu trupa. Baje sta ga zabodla dvakrat," se je spominjal Adi. Milisav ga je prosil, naj mu posodi mobilni telefon, da pokliče rešilce, vendar je bil Adijev račun na telefonu prazen. Adi je zato stekel v prostore društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, od koder so poklicali reševalce in policijo. Polegli so ga in mu prinesli vodo. Pomoč je prišla, Milisav, ki so ga prijatelji klicali Dugi, se je še nekaj dni boril za življenje v ljubljanskem kliničnem centru, vendar je v noči na 6. maj umrl v bolniški postelji.

Policisti so oba nasilneža že pred tem prijeli. Izsledili so ju 3. maja in ju odpeljali pred preiskovalnega sodnika, ki ju je poslal za rešetke. Preiskava še ni končana, tako da policisti zaenkrat govorijo le o sumu kaznivega dejanja zoper življenje in telo.

Izsiljevanje in tepež zaradi premalo naberačenega denarja

Poleg smrtonosnega napada na Milisav, policisti preiskujejo tudi kaznivo dejanje izsiljevanja. Ugotovili so, da sta nasilneža med marcem in majem večkrat pretepla, grozila in izsiljevala 49-letnega Dušana, ki je moral zanju beračiti. Če z višino naberačenega denarja nista bila zadovoljna, sta ga pretepla. Dušan nam je danes povedal, da je žrtev izsiljevanja še dlje, približno kakšno leto, praviloma ves denar, ki so mu ga med beračenjem podarili meščani, pa je moral redno izročati Mauriciju in Saletu. "Izročiti sem jima moral ves denar, ki sem ga 'nažical'. Na dan se je nabralo med deset in trideset evri, včasih tudi petdeset. Zadržal sem le za cigarete in flašo," nam je povedal Dušan, ki je na vprašanje, ali je tudi modrica ne levem očesu posledica Mauricijevega in Saletovega nezadovoljstva z višino naberačenega denarja, le prikimal.