Ljubljana Nocoj se začenja 28. mednarodni festival Druga godba, ki ga bo s koncertom v Klubu CD odprla francosko-ameriška zasedba Moriarty. Skupina si je ime nadela po Kerouacovem junaku iz knjige On the Road, v širni svet pa je zasedbo izstrelil Jimmy, veliki hit z njihovega prvega albuma Gee Whiz But This Is A Lonesome Town (2007). Glasbeniki, ki so se rodili francoskim in ameriškim staršem, so hitro prepotovali svet in postali kultna skupina s svojevrstnim glasbenim slogom, ki se navdihuje pri irski tradicionalni glasbi, countryju in bluesu. Sledila sta albuma La Musique de Paris Dernie're - compilation appearance (2008) in The Missing Room (2011), napisali pa so tudi glasbo za animirani film The True Story of Puss'N Boots (2009).

Naslednji koncert bo v četrtek, 10. maja, ko bodo v Kinu Šiška nastopili Quantic, Alice Russel in Combo Barbaro, do konca maja pa se bodo zvrstili še nastopi portugalske skupine Madredeus, tanzanijske zasedbe Jagwa Music, iz Hondurasa prihaja zasedba Aurelio & The Garifuna Soul Band, nastopila pa bo tudi domačinka Irena Tomažin, ki bo predstavila projekt iT, v katerem poje, eksperimentira z glasom ter ustvarja glasbo s pomočjo diktafonov in kasetnikov. Za konec festivala bodo poskrbeli turški dvojec Erkan Ogur in Derya Türkan ter mojstrica sevdalink Amira, ki bodo 26. maja nastopili v Klubu CD.

Po besedah organizatorjev je letošnji festival povezan z amuletom, "Zato pričakujemo, da bo festival postal zavetišče tako od dela utrujenih kot dela željnih ljubiteljev godb ali pa le družbe iščočih duš. Navsezadnje Angleži pravijo, da smo se ponovno kvalificirali med najboljše festivale planetarnih godb. Obljubimo lahko, da ne bomo počivali na lovorikah." Več informacij o koncertih in nastopajočih najdete na spletni strani Zavoda Druga godba www.drugagodba.si. nr