Kolikšen je proračun zveze?

Jeseni smo imeli proračun 850.000 evrov, a smo iz fundacije za šport dobili 90.000 evrov manj kot leto prej, sploh pa še ne vemo, koliko bo denarja iz blagajne ministrstva za šport. Po neuradnih informacijah naj za vrhunski šport ne bi bilo znižanja sredstev. Zelo smo zadovoljni, da so pokrovitelji iz preteklosti ostali z nami. Naredili smo redukcijo svojega programa, zato smo zaostrili kriterije za vstop v mladinsko ekipo za svetovno prvenstvo v ZDA in člansko ekipo za svetovni pokal.

Kako vam je uspelo pokriti dosedanji del sezone, saj ste jo začeli že januarja s pripravami v Avstraliji?

Dobili smo vsa sredstva fundacije za šport za program vrhunskega športa. Pokrovitelji so nam vnaprej nakazali sredstva, ki bi jih po pogodbah morali prejeti šele poleti ali jeseni. Zraven smo imeli še kredit in limit v banki. Doslej smo realizirali vse načrtovane programe priprav.

Na čolnih je veliko prostora za oglaševanje.

S strani Mednarodne kajakaške zveze ni nobenih omejitev glede velikosti reklamnih napisov. Le tobaka in alkohola ne smemo oglaševati. Znotraj KZS imamo pravilo, da prvi del čolna pripada zvezi, torej so tam nalepke njenih pokroviteljev, zadnji del čolna pa lahko tržijo tekmovalci sami ali njihovi klubi.

Tekmovalci imajo lahko na čeladah vsak svojega sponzorja.

Čelado lahko tržijo tekmovalci sami. Tudi na uradni opremi so sponzorske oznake zveze na prsih, na rokavih je prostor za individualne pokrovitelje in sponzorje klubov. Vsak od športnikov in klubov ima torej možnost, da trži površine sam, kar ni lahko delo. Od individualnih pokroviteljev KZS ne jemlje nobenih odstotkov. Vse, kar klubi in športniki iztržijo sami, pripada njim. Seveda osebni pokrovitelji ne smejo biti konkurenčni sponzorjem KZS, ko nastopajo za državno reprezentanco.

Ali vam je Olimpijski komite Slovenije (OKS) pomagal do kakšnega pokrovitelja?

Ne. Prek OKS koristimo le kvoto popustov, ki jo ima glede na pogodbo s slovenskim nacionalnim letalskim prevoznikom. To bomo izkoristili, ko se bomo vračali iz Barcelone s tekme svetovnega pokala v Seu d'Urgellu. Drugih povezav prek OKS do sponzorjev tudi nismo iskali.

Koliko vam je za letošnjo sezono olajšalo zbiranje denarja priznanje, da je bil Peter Kauzer lani najboljši športnik Slovenije?

Nič. V Sloveniji je rezultat tisti, s katerim sponzor upraviči, da je nekomu namenil denar. Pri tem, da sponzor gre v določeno panožno športno zvezo, igrajo večjo vlogo emocije kot neposredni tržni ali marketinški izkupiček samega pokroviteljstva. Morda je Kauzer z nagrado športnik leta nekoliko laže pridobival individualne pokrovitelje. Ne nazadnje ni novinec, ampak je v svetovnem vrhu že od leta 2005. V našem primeru tekmovalni dosežki niso magnet, da bi zelo pritegnili sponzorje.

Koliko za pokrivanje priprav na olimpijske igre prispevajo OKS, KZS in tekmovalci?

Tekmovalci nič. Sredstva, ki smo jih dobili od OKS, smo dodali v skupno vrečo za program priprav ekipe za London. KZS prispeva velik del sredstev. V načrtu imamo pet do šest tednov priprav v Londonu, zato sredstva od OKS ne bi bila dovolj za celotne zimske priprave in še priprave v Londonu. Od OKS smo dobili 55.000 evrov za program London, v to vsoto je všteta tudi podpora trenerjem.

V kateri opremi boste nastopili v Londonu, svoji ali uradni OKS?

Tako kot za prejšnje olimpijske igre smo se dogovorili, da bo naš opremljevalec s tekmovalno opremo Sandiline, ki je posredoval vzorce OKS, le-ta jih je dal v potrditev MOK. Gre za specialno tekmovalno opremo, za katero ni proizvajalca na Kitajskem. Ostala oprema je v pristojnosti OKS, torej bo enaka kot za vse slovenske olimpijce.