Tina Maze še zdaleč ni pionirka nesoglasij med sponzorji in panožnimi zvezami. Še večja nesoglasja, a nekoliko manj odmevna, so se dogajala med športniki in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). Predsednik OKS Janez Kocijančič jih je v moderni slovenski zgodovini znal pomesti pod preprogo in poskrbeti, da so se slovenske delegacije z največjih iger na svetu vračale nasmejane, da je bil športnik glavni junak zgodbe.

Osebni sponzorji so lahko problem

Najbolj svež je spomin na zadnje poletne olimpijske igre v Pekingu, na katerih je bil junak Primož Kozmus, ki je osvojil zlato kolajno v metu kladiva. Brežičan je bil takrat na slavjih oblečen v majice in puloverje osebnih sponzorjev. Tudi iz Pekinga se je na svoje stroške vrnil nekaj dni prej, kot je imel plačano letalsko vozovnico. Takrat se je Kozmus pojavljal v medijih predvsem zato, ker se je na sprejemu v slovenski olimpijski hiši najglasneje doslej med vsemi slovenskimi športniki zavzel za pravice športnikov. V ozadju se je skrivala zgodba o sponzorjih, medtem ko je bilo vsem jasno, da Janez Kocijančič ter velik Kozmusov podpornik in prijatelj Andrej Vizjak, nekdanji brežiški župan, pred štirimi leti minister za gospodarstvo, zdaj pa minister za delo, družino in socialne zadeve, nista prijatelja, ki bi skupaj hodila na kavo.

Po naših informacijah se zgodba s Kozmusom ni končala z denarnimi kaznimi, čeprav je bila le tanka meja, da bi vse skupaj dobilo epilog najmanj v medijih. Je pa posledično pred bližajočimi se igrami v Londonu pričakovati, da bi lahko v Angliji izbruhnila kakšna nova odmevna afera. Ko bodo čustva ob uspehih ali neuspehih na vrhuncu, lahko pride na dan marsikatera zamera. Še zdaleč tu ne mislimo zgolj na Kozmusa, temveč tudi na druge športnike, ki imajo zaradi olimpijskih pravil, ki jih morajo spoštovati, če želijo tekmovati na največjem tekmovanju na svetu, "zvezane" roke.

"Nedotakljivi" alpski smučarji

V zgodbe s sponzorji so bili v preteklosti vpeti tudi zimski športniki, a so bili nacionalni simboli, kakršni so bili v svojih časih Bojan Križaj, Mateja Svet in Jure Košir, "nedotakljivi". "Zimski športi so specifični, saj od alpskih smučarjev ne moreš denimo zahtevati, da bodo vsi smučali na enakem proizvajalcu smuči. A se spominjam Lillehammerja 1994, ko je bil uradni opremljevalec Mura, Jure Košir pa je nosil opremo Avirex," je po sivih celicah pobrskal Tomo Levovnik.

Tudi zdajšnja poslanka Alenka Bikar ima zanimivo anekdoto iz Atlante 1996. Vrhničanka je na treningu vadila z dresom Reeboka in kaj lahko bi se zgodilo, da bi jo suspendirali z olimpijskih iger.

Kot je slišati slovenske športnike in nacionalne panožne zveze, je OKS v pogajanjih s športniki, ki bodo tekmovali v Londonu, na podlagi nekaterih slabih izkušenj iz preteklosti zelo strikten. Toda prav najboljši športniki, ki bodo v Londonu osvajali kolajne, ali bodo vsaj v igri zanje, bodo tisti, ki bodo povlekli zadnjo potezo. Lojalnost do podpornikov, ki so športniku omogočili preboj na vrh, je človeška lastnost, za katero je marsikdo pripravljen storiti marsikaj.