Branilec naslova Stoner je dosegel drugo zmago v sezoni. Z novim uspehom je tudi prevzel skupno vodstvo, zdaj ima točko naskoka pred Lorenzom (66-65). Nekoliko več zaostaja Dani Pedrosa z 52 točkami. Avstralski dirkač je temelje uspeha postavil že v kvalifikacijah, kjer je dosegel najboljši čas, prvo mesto pa je ubranil tudi po startu. V pričakovan dvoboj Hondinih dirkačev se je že takoj na začetku vključil Lorenzo, ki se je hitro prebil pred rojaka, potem ko sta se Stoner in Pedrosa v prvem zavoju dotaknila z motocikloma.

Lorenzo je bil sicer blizu Stonerju, prednost Avstralca se je stopila tudi na manj kot sekundo, vseeno pa je ciljno črto prvi prevozil svetovni prvak. Za Stonerja je bila zmaga že 35. v karieri. "Dirka je bila odlična. Imeli smo sicer nekaj težav z dirkalnikom, a to ni imelo večjega vpliva na mojo vožnjo. Vesel sem, da sem zmagal tudi na Portugalskem, zdaj lahko odkljukam še eno dirkališče," se je po prvi zmagi v Estorilu veselil Casey Stoner. "Zadovoljen sem z drugim mestom, nisem pričakoval, da bom tako hiter, a spremembe, ki smo jih na motociklu naredili po kvalifikacijah, so se obrestovale," pa je menil drugouvrščeni Jorge Lorenzo.

Pedrosi, lanskemu zmagovalcu, je v tolažbo ostala tretja stopnička, ki je bila zanj jubilejna stota uvrstitev na stopničke. Za najboljšimi tremi so se zvrstili Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow in Alvaro Bautista, sedmi pa je bil nekdanji večkratni svetovni prvak Valentino Rossi. Že po sobotnih kvalifikacijah je brez nastopa ostal Američan Colin Edwards, saj ga je deset minut pred koncem med padcem zbil Francoz Randy de Puniet, Američan pa si je pri padcu zlomil ključnico.

Karavana motociklistov bo imela naslednjo postajo svetovnega prvenstva čez 14 dni v francoskem Le Mansu.