Mladi kolesar ekipe BMC je v izjemnem slogu dobil 8,7 kilometra dolgo tekmo ter tako postal osrednja osebnost začetka 95. Gira d'Italia. Ni ga zasenčil niti Mark Cavendish, ki se je v deželo Dansko vrnil v mavrični majici svetovnega prvaka in v izjemnem slogu, tako kot konec septembra na Kozjem griču, v drugi etapi ugnal Avstralca Matthewa Gossa (GreenEdge), še lani klubskega kolega v HTC.

Mavrična majica povezuje oba. Kolesar BMC je specialist za kratke kronometre, tudi svetovni prvak med mlajšimi člani iz 2010. "Vedel sem, da lahko storim nekaj posebnega. Mnogi so me omenjali kot favorita, vendar sem to moral potrditi na cesti. Prepričan sem, da sem dobro odpeljal, kjer je bilo najtežje. Sem dal glavo dol in trpel grozno bolečino. Sanje obleči rožnato majico so postale resničnost," je žarel 21-letni superman Phinney. Mimogrede, Lance ni nikoli dobil etape na Giru in nikoli oblekel rožnate majice. Kljub okvari kolesa v zadnjih kilometrih jo bo Phinney vozil tudi danes, zadnji dan gostovanja na Danskem.

Mark Cavendish se zelo uspešno brani uroka mavrične majice, ki naj bi nosilcem v preteklih letih prinašala kar veliko smole. "To je že moja peta zmaga v sezoni. Dobro za nov dres, novo ekipo. Glede na dobro formo se nadejam, da bo še kakšna. Ni bil lahek dan, veliko je bilo nervoze, padcev. A so moji izkušeni fantje z Eislom na čelu optimalno opravili svojo nalogo," jih je pohvalil Cav.

Od velikih favoritov za končno zmago sta dobro začela Ivan Basso in Roman Kreuziger. "Bilo je v redu, vendar Giro je dolg 3000 kilometrov, mi smo šele na začetku," je pripomnil Roman Kreuziger. Med bolj razočaranimi je bil Michele Scarponi, ki je na vetrovno traso prologa zapeljal kot zadnji, v rožnatem, kot branilec lovorike neskončnosti, a za Čehom zaostal pol minute. Še nekaj več zaostanka sta pridelala kapetana ekipe Ag2r Hubert Dupont in John Gadret, oba počasnejša od Gregorja Gazvode (148. mesto). Noge se edinemu Slovencu niso zavrtele, kot bi si želel. "V nedeljski etapi je bilo že mnogo bolje. Moja naloga je predvsem pomoč Gadretu. Z Montagutijem sva vedno zraven, ga servisirava. V nervozni panični etapi, z veliko padci, se je dobro izšlo. Upam, da bo s čim manjšim zaostankom pripeljal do klancev," je svoje delo opisal Gregor Gazvoda