Ker je pojem logistika vojaškega izvora, ne moremo mimo posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Predlani so jo začeli z rekonstrukcijo letališke steze, zaključili pa naj bi spomladi prihodnje leto. Naložba je ocenjena na 80 milijonov evrov, polovico tega zneska pa bo kot soinvestitor zagotovila zveza Nato.

Letališče naj bi bilo spomladi prihodnje leto pripravljeno za pridobitev kategorije CAT 1, ustrezalo pa bo tudi standardom Nata. Za potrebe projekta so na ministrstvu za obrambo od okoličanov doslej odkupili dobrih devet desetin zemljišč, za njegovo dokončanje pa morajo odkupiti še deset od potrebnih štiristo parcel. Ker se naj bi neuradno pri njihovem odkupu zapletalo, bo ministrstvo zanje predlagalo postopek razlastitve, so pojasnili na omenjenem ministrstvu.

Na ministrstvu sicer sodelovanje z lokalno skupnostjo ocenjujejo za zgledno in izpostavljajo medsebojno obveščanje o različnih vprašanjih, sodelovanje pri posodobitvi lokalne infrastrukture, na področju požarne varnosti ipd.

Po podatkih ministrstva so posodobitev letališča začeli s postopkom oblikovanja državnega prostorskega načrta za letališče, ki je bil sprejet julija 2008, izvedbena dela znotraj letališča pa potekajo od leta 2006, ko so vzpostavili pogoje za preselitev letalskih enot z ljubljanskega letališča in za vzdrževanje letal ter helikopterjev.

Posodobitev letališča obsega izgradnjo objektov za vzdrževanje in "hangariranje" plovil, postavitev naprav vizualne in elektronske navigacije, objektov vojaške logistike, komunalno opremljanje ter cestno navezavo. Večina objektov je zgrajena, v zaključni fazi so posodobitev vzletno-pristajalne steze in namestitev navigacijskih naprav, sledi pa še gradnja objekta za reševalno in gasilsko službo.

Po koncu projekta bo letališka steza merila tri kilometre, letališče pa bo usposobljeno za delovanje podnevi in ponoči ter ob slabši vidljivosti za kategorijo CAT 1 po civilnih in vojaških standardih.

Letališče bo z novimi pridobitvami postalo osrednje vojaško letališče Slovenske vojske, zračna vstopna točka v državo s potrebnimi elementi za urjenje vojaških letalskih postopkov, reševanja in gašenja s helikopterji ter poligon za urjenje letaliških gasilcev. Letališče bodo usposobili tudi za letenje po civilnih predpisih, so še sporočili z ministrstva za obrambo.