Za nemška podjetja, ki želijo investirati v Sloveniji, so najbolj zanimiva področja logistike, predvsem zaradi Luke Koper, tehničnih panog, pa tudi gradbeništva, kjer skušajo izkoristiti zaton te panoge v Sloveniji, ugotavlja Slovensko-nemška gospodarska zbornica. Ob tem opozarja na problem plačilne nediscipline in dragih nepremičnin v Sloveniji.

Vodja področja za pravo in davke pri Slovensko-nemški gospodarski zbornici Katja Stadler je na novinarski konferenci pred mesecem dni v Ljubljani povedala, da zelo veliko nemških logističnih podjetij povprašuje po možnostih ustanavljanja podružnic v Sloveniji. "Večina vprašanj se veže na Koper," je dejala Stadlerjeva.

Veliko podjetij je bilo po besedah Stadlerjeve na tem področju že ustanovljenih, precej pa jih še čaka na boljše pogoje in ustrezne povezave, med drugim na drugi tir železniške povezave Divača-Koper. "Konec koncev se jim vseeno še vedno bolj izplača pripeljati proizvode v Hamburg kot v Koper. To se ne bi smelo zgoditi, to je glavna niša, ki bi jo morali izrabiti," je še opozorila Stadlerjeva.

Nemška podjetja so v Sloveniji najbolj nezadovoljna z davčno obremenitvijo, preprečevanjem korupcije, togostjo delovno-pravne zakonodaje, davčnim sistemom, plačilno nedisciplino, stroški dela in netransparentnostjo javnih razpisov, je povedala predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

Plačilno nedisciplino je kot poseben problem izpostavila tudi Stadlerjeva. Opozorila je, da so postala nemška podjetja zelo previdna pri poslovanju s slovenskimi podjetji. Zahtevajo dodatna zavarovanja in preverjanje bonitetnih informacij, predvsem pa so postala manj dovzetna za dogovore in se hitro odločijo za izterjavo in izvršbo. Poleg tega se jim zdijo nepremičnine v Sloveniji drage, je še povedala Stadlerjeva.