Ljubljana V Kinu Šiška se nocoj obeta pripovedovalski dogodek, ki pa ne bo povsem običajen pripovedovalski večer, saj bo kot osnova druženja služil strip album Protiarhitekt. Gre za prvenec avtorja mlajše generacije Domna Finžgarja, čigar dolgometražec, je pred nedavnim izšel v zbirki Republika Strip (Forum Ljubljana).

Domen Finžgar se je do danes podpisal pod nekaj krajših stripovskih knjižic (med drugim odličnima Mačje življenje, 2006, in Sneg za Eli, 2008), sodeloval je pri projektih revije Stripburger, stripe pa je objavljal tudi v različnih mednarodnih revijah. Album Protiarhitekt se vsebinsko napaja v številnih in zelo raznolikih referencah, avtor pa si ne pomišlja uporabiti citatov od stripovskih, literarnih, zgodovinskih in glasbenih do socioloških ter filozofskih ki so mestoma resnični in drugje izmišljeni. Na vizualni ravni je album dodelan, risba je konsistentna, Finžgar pa je z inovativnimi in zanimivimi vizualnimi rešitvami v veliki meri izkoristil možnosti stripovskega jezika ter na razgiban način poustvaril otipljive junake in razgrnil njihove zgodbe. Kot je povedal avtor, je bil njegov namen ustvariti strip v duhu univerzalnega znanja in povezovanja različnih znanstvenih področij, zato je strip zasnoval kot "spomenik znanju". Po stripu so tako vseskozi posejani namigi in ključi, ki bralcu kažejo pot, saj po avtorjevih besedah za vsak "zakaj" obstaja tudi ustrezni "zato".

Da pa bo stripovsko ustvarjanje stopilo iz ozke sence strogih stripoljubov, bo avtor poskrbel nocoj, ko bo s pripovedjo poskusil predstaviti ozadje ustvarjanja svojega stripovskega albuma. nr