Tiskovni predstavnik socialistov Benoit Hamon je izrazil veliko veselje ob Hollandeovi zmagi. Kot je dodal, bo njegova izvolitev končala "17 let desničarske vladavine v Elizejski palači".

Po podatkih inštitutov CSA, TNS Sofres in Ipsos je Hollande zbral 52 odstotkov glasov, medtem ko je njegovega tekmeca podprlo 48 odstotkov volivcev. Rezultati inštituta Harris Interactive pa kandidatu socialistov po drugi strani napovedujejo od 52,7 do 53,3 odstotka podpore.

Volišča so se zaprla ob 20. uri, potem ko je približno 44 milijonov volivcev v današnjem drugem krogu izbiralo novega predsednika s petletnim mandatom. Izidi vzporednih volitev, ki jih objavijo francoski mediji, glede na izkušnje iz preteklosti precej dobro napovejo končni izid.

Nicolas Sarkozy je že priznal poraz in socialistu Francoisu Hollandeu v telefonskem pogovoru čestital za izvolitev za novega predsednika Francije, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je Sarkozy napovedal, da svoje desnosredinske stranke UMP ne bo vodil na bližnjih parlamentarnih volitvah.

Hollande želi še bolj obdavčiti bogate

Hollande se z današnjo zmago tako seli v Elizejsko palačo, ki jo po enem mandatu zapušča Sarkozy. Sprememba v Elizejski palači pa pomeni tudi spremembo v francoski politiki. Tako Sarkozy kot Hollande sta v predvolilni kampanji, ki je potekala v senci gospodarske krize, v kateri se je znašla tudi Francija, sicer obljubljala uravnoteženje francoskih javnih financ.

Sarkozy je načrtoval dvig davka na dodano vrednost, medtem ko namerava Hollande še bolj obdavčiti bogate, zavzema pa se tudi za revizijo evropskega fiskalnega pakta, da bi ta vseboval tudi spodbude za rast in krepitev solidarnosti. A prav slednje je tema, s katero je Hollande razburil zlasti Berlin. Kot poudarja Hollande, pakt v ospredje preveč postavlja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

Zato naj bi Hollande še drevi telefoniral nemški kanclerki Angeli Merkel v Berlin. Kot je po navedbah AFP dejal njegov zaveznik in morebitni premier Jean-Marc Ayrault, vodja poslanske skupine socialistov, bo Hollande govoril z Merklovo, "saj je tam ključ do okrevanja Evrope".

Na znamenitem pariškem Trgu Bastilje se tako obeta veliko praznovanje socialistov, ki z današnjo zmago z velikimi pričakovanji zrejo tudi v junijske parlamentarne volitve.