Phinney je tako postal prvi Američan z rožnato majico skupno vodilnega na italijanski pentlji po Christianu Vandeju Veldeju, ki je dobil uvodni kronometer v Palermu leta 2008.

Phinney, svetovni prvak v kronometru do 23 let iz leta 2010 in dvakratni svetovni prvak v zasledovanju na stezi (2010, 2011), je danes v sončnem, a vetrovnem vremenu veljal za enega favoritov in svojo vlogo upravičil z daleč najboljšim časom (10:26). Dolgo časa je sicer vodil Litovec Ramunas Navardauskas s časom 10:48, ki pa je na koncu osvojil šesto mesto.

"Dosegel sem cilj sezone. Vsi so govorili, da sem med favoriti, toda to je težko upravičiti na sami progi. Bil pa sem prepričan, da se lahko dobro odrežem, saj sem se dobro počutil. Vsak kolesar sanja o tem, da nosi rožnato majico. Meni je to uspelo, zato se zahvaljujem ekipi, osebju, družini ... Upam, da mi majico uspe zadržati do etap v Italiji. Nisem Italijan, ampak obožujem Italijo. In njeno kuhinjo," je malce v šali povedal Phinney.

Branilec naslova, Italijan Michele Scarponi, je zaostal 1:06 minute in bil šele 138. Med tistimi, ki veljajo za favorite za skupno zmago, je Čeh Roman Kreuziger osvojil 28. mesto (+0:36), Italijan Ivan Basso je bil 36. (+0:39), Španec Joaquim Rodriguez je bil 48. (+0:43), Luksemburžan Fränk Schleck 113. (+0:59), Italijan Damiano Cunego pa 125. (+1:03).

Edinega slovenskega kolesarja na dirki, Gregorja Gazvode (AG2R La Mondiale), ni bilo povsem v ospredju. Etapo je končal z minuto in 11 sekundami zaostanka na 148. mestu.

Dirka po Italiji se bo še dva dni zadržala na Danskem, kjer bosta v nedeljo in ponedeljek na sporedu ravninski etapi, zatem pa se bo kolesarska karavana odpravila v Italijo.