Razlika v kakovosti je bila očitna od uvodnega otipavanja naprej, ko je Slovenija v peti minuti še zmogla nevaren strel Hotića z 20 metrov. Nato so Nizozemci uveljavili premoč v hitrosti, agresivnosti, tehničnem znanju in taktičnih rešitvah, ko so gostitelje z igro po bokih razvlekli in si trasirali avtocesto do gola predvsem s prodori po desni strani. Slovenci so imeli veliko težav, da so žogo zadržali v svoji posesti, se zapletali v preigravanjih in na razmočenem igrišču padali na zadnjico.

Nizozemski festival se je začel z golom v 13. minuti, ko Slovencem zaradi počasnosti ni uspelo ustaviti prodora Hayea, Vloet pa je v slogu golgeterja pospravil žogo za hrbet vratarja Zabreta, sicer najboljšega igralca Slovenije, ki je z nekaj posredovanji preprečil še višji zaostanek, kot je bil 0:2 ob odmoru. Pri drugem golu Nizozemcev, ki ga je z glavo dosegel Lumu, je dišalo po nedovoljenem položaju, v katerem so bili kar trije igralci v oranžnih dresih. Slovenci so poželi prvi aplavz v 55. minuti, ko je strel rezervista Črnigoja vratar Olij z velikimi težavami odbil v kot. Ko je kazalo, da je Slovenija s tremi koti le začela igrati, so Nizozemci s klasično akcijo s podajo z boka preko kapetana Akeja zadeli še tretjič. Popolnega poloma vendarle ni bilo, saj je častni gol za Slovenijo dosegel Zahovič, ki je z drugim rezervistom Črnigojem poživil igro. Slovenija bo drugo tekmo odigrala v ponedeljek s Poljsko v Lendavi ob 20.15.

»Naleteli smo na eno najboljših ekip, ki je zmagala zasluženo, saj je bila tehnično in tekalno odlična. Ko se je tekma začela odvijati, so bile naše noge vedno bolj trde, bili smo zakrčeni. Ko smo imeli čisto žogo, je bilo premalo hrabrosti, saj smo akcije skušali zaključevati na silo. Upam, da bomo izkušnje s te tekme prenesli na obračun s Poljsko ter da smo se otresli treme. Čeprav je večina imela primerno obutev, je fantom drselo na igrišču, ker ligo igrajo na umetni travi, naravna trava pa je za njih večje presenečenje, kot si sploh mislijo,« je povedal selektor Slovenije Miloš Kostič. »Odličen prvi polčas, predvsem s kontrolo na sredini igrišča in ustvarjanjem priložnosti. V drugem delu smo izgubili preveč žog in omogočili Sloveniji, da s vrne v igro,« je dodal selektor Nizozemske Albert Stuivenberg.

Drugi izidi, skupina B: Poljska – Belgija 1:0, skupina A: Gruzija – Nemčija 0:1, Francija – Islandija 2:2.