Zadnjih 14 let je finska Nokia vsako leto prodala več mobilnih telefonskih naprav kot drugi proizvajalci. A to se je spremenilo: v letošnjem prvem četrtletju jo je s 93,5 milijona prodanimi mobilniki prehitel južnokorejski Samsung, Nokia jih je prodala 10,8 milijona manj.

Samsung je na predstavitveni dogodek v Londonu 3. maja povabil več kot 2000 novinarjev in partnerjev. Sicer uradno ni bilo znano, kaj bodo pravzaprav predstavili, vendar se je že dolgo časa šušljalo, da bo luč sveta ugledal naslednik izjemno priljubljenega modela galaxy S II, ki je bil na mnogih lestvicah imenovan za najboljši mobilnik leta 2011 - in res je bilo tako.

Samsungov najnovejši model galaxy S III ima v primerjavi s svojim predhodnikom za 22 odstotkov večji zaslon (4,8 palca), kljub temu da se je njegovo ohišje povečalo le za 16 odstotkov. Samsung se je pri razvoju omenjenega modela zavedal, da pretiravanje pri tehničnih nadgradnjah ni najbolj smiselno. Namesto da bi uporabili astronomsko kamero s 16 milijonov točk ločljivosti in stanjšali ohišje na raven, s katero se lahko pohvali motorola droid RAZR, so se predvsem osredotočili na posodobitev sistema Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Navdihnila ga je narava

Pri Samsungu zatrjujejo, da je model galaxy S III navdihnila narava, saj je ta zmožen gledati, poslušati in se odzivati. 4,8-palčni Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 720 x 1280, se lahko kosa z iphonom 4S, s katerim se vsi zelo radi primerjajo. Je pa res, da je zaslon iphona velik 3,5 palca, kar nekako odstopa od trenutnih trendov v svetu, kjer večina proizvajalcev prisega na večje naprave, ki so nekakšen kompromis med tabličnim računalnikom in mobilnikom. Prav velikost S III pa za nekatere predstavlja razlog, da se zanj ne bi odločili.

Na prednji strani je kamera z ločljivostjo 1,9 milijona točk, na zadnji strani pa 8 milijonov točk. Samsung se je fotografiranju še posebno posvetil: procesiranje in zajemanje fotografij na galaxy S III poteka skorajda brez zakasnitve, kar omogoča izjemno hitro in dinamično ponavljajoče fotografiranje. Posebna aplikacija, imenovana Burst Shot, omogoča zajem šestih fotografij v sekundi, nato pa na podlagi algoritmov predlaga, katera je najbolj kakovostna. Tudi med snemanjem videoposnetkov je mogoče hkratno zajemanje fotografij.

Najbolj izstopajoč je seveda štirijedrni, 1,4-gigaherčni procesor, ki mu pomaga gigabajt pomnilnika. Pri takšni "pošasti pod pokrovom" pa obstaja tudi bojazen, da bo poraba energije izjemno velika. Na to težavo se je Samsung odzval z inovativnim sistemom SmartStay, ki spremlja uporabnikove oči. Ko zazna, da telefona ne gleda, zatemni zaslon in s tem privarčuje nekaj energije.

Kup novih funkcij

Uporabnikom bo zelo v pomoč aplikacija Direct Call, ki omogoča, da telefon samodejno pokliče stik takoj, ko telefon približajo ušesu. Seveda obstaja predpogoj, da uporabnik ta določen stik najde v imeniku ali ima denimo odprto SMS-sporočilo določene osebe. Funkcija Smart Alert bo povzročila vibriranje in utripanje telefona, če ga bo uporabnik prijeli v dlani, potem ko je prejel zgrešen klic. Funkcija S Voice je kot nekakšna Siri glasovna pomočnica, ki smo jo srečali pri iphopnu 4S. Social Tag poveže fotografije iz vaše galerije na telefonu s facebookom in računom google plus in na podlagi prepoznave obraza označi uporabnikove prijatelje. Pop Up Play omogoča predvajanje videa v manjšem okencu in s tem hkrati ponudi nemoteno uporabo naprave za druge aplikacije.

Galaxy S III je mobilnik, ki bo blestel predvsem v dlaneh zahtevnejših uporabnikov, ki so dnevno vpeti v spletne tokove in zahtevajo najvišjo kakovost multimedijskih vsebin. Na voljo bo v dveh barvnih različicah z notranjimi pomnilniki 6, 32 in 64 gigabajtov z možnostjo razširitve. Posodobljen pa ima tudi Wi-Fi sistem, ki bo s pomočjo združevanja kanalov povezav omogočal še hitrejšo povezanost s spletom.

Tisti, ki so mobilnik že držali v rokah, Samsungu ponovno očitajo, da je S III videti odlično, kot večina preteklih modelov pa je preveč plastičen in preprosto ne vzbuja tistega prestižnega občutka kot denimo iphone ali kateri od mobilnih telefonov drugih proizvajalcev.

Vendar glede na rekordno število prodanih predhodnikov, ki je novemu modelu vizualno precej podoben, zagotovo ni bojazni, da ga trg ne bi sprejel. Cena se na Otoku zanj giblje okrog 600 evrov. Kdaj bo na slovenskih policah, še ni znano, po nekaterih podatkih pa naj bi bil kupcem v Sloveniji na voljo konec tega meseca.