Ljubljana Kinodvorane po Sloveniji postanejo v prvi polovici maja tradicionalno zatočišče ljubiteljev kakovostne evropske filmske produkcije in tudi letos se bodo med 5. in 12. majem v devetih slovenskih mestih zvrstile brezplačne projekcije izbranih evropskih filmov. V kinodvoranah v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Sežani, Slovenj Gradcu, Izoli, Novi Gorici in Radovljici si bo mogoče brezplačno ogledati šestnajst posebej izbranih evropskih filmov, med katerimi so tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX ter nagrajenci festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu. Filmski teden Evrope bodo pospremili številni spremljevalni dogodki, pogovori s filmskimi ustvarjalci, okrogle mize, bogat pa bo tudi vzgojno-izobraževalni program za najmlajše, ki bo med drugim vključeval delavnice animiranega filma.

Filmski teden Evrope 2012 je pripravila Art kino mreža Slovenije v sodelovanju s predstavništvom evropske komisije, informacijsko pisarno evropskega parlamenta, Uradom vlade RS za komuniciranje in MEDIA deskom Slovenija.

V Kinodvoru bodo Filmski teden Evrope odprli nocoj s projekcijo zadnjega filma bratov Dardenne Fant s kolesom (2011). Režijski dvojec Dardenne je za svoje filme poleg preostalih nagrad že dvakrat osvojil zlato palmo (z Rosetto leta 1999 in Otrokom leta 2005), za film Fant s kolesom pa sta brata lani, prav tako v Cannesu, prejela veliko nagrado žirije. Več informacij o celotedenskem programu v različnih krajih po Sloveniji je mogoče najti na www.filmski-teden.eu. nr