Sobota, 5. maja

Začenja se Filmski teden Evrope, ki bo do 12. maja v devetih slovenskih mestih ponudil brezplačne projekcije izbranih evropskih filmov, pospremili pa ga bodo tudi številni spremljevalni dogodki.

Nedelja, 6. maja

V Evropi se bo odvijalo kar troje pomembnih volitev. V Franciji se bosta v drugem krogu predsedniških volitev za zmago potegovala kandidat socialistov François Hollande in trenutni konservativni predsednik Nicolas Sarkozy. Za zmago na parlamentarnih volitvah v Srbiji (potekale bodo tudi predsedniške in lokalne volitve) se bosta spoprijeli Srbska napredna stranka Tomislava Nikolića in Demokratska stranka aktualnega premierja Borisa Tadića. Parlamentarne volitve se bodo odvile tudi v Grčiji.

Ponedeljek, 7. maja

V Moskvi bo potekala slavnostna zaprisega novega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na čelu države bo naslednjih šest let.

Sestal se bo kolegij predsednika parlamenta. Na seji bodo določili dnevni red izrednega zasedanja, ki bo 10. maja, kot je že prejšnji teden določil premier Janez Janša. Predsednik parlamenta Gregor Virant predlaga, da bi na tej seji najprej govorili o vladnem poročilu o razvoju 2012, zatem o rebalansu proračuna 2012, zakonu za uravnoteženje javnih financ pa še o zakonu o izvrševanju tega rebalansiranega proračuna ter o štirih odlokih o ravnanju s stvarnim premoženjem države, parlamenta, državnega sveta in ustavnega sodišča. Izredno zasedanje naj bi trajalo dva dni. Redno majsko zasedanje pa naj bi se začelo takoj zatem, 14. maja.

Gost pogovornega cikla Dvanajst (EPK 2012) bo belgijski umetnik Jan Faber, ki se v Mariboru predstavlja z razstavo Umetnost me je obranila zapora (UGM). Ob tej priložnosti je izšla tudi Fabrova knjiga Nočni spisi, v sredo, 9. maja, pa bo v SNG Maribor sledila še svetovna premiera Fabrove predstave Droge so me obdržale pri življenju.

Torek, 8. maja

Začenja se 28. mednarodni festival Druga godba, ki bo tako kot vsako leto postregel z zanimivimi koncerti in spremljevalnim programom. Festival bo v Klubu CD otvorila francoska zasedba Moriarty.

Sreda, 9. maja

Čeprav skupina pravnih strokovnjakov s profesorjem Mirom Cerarjem na čelu očitno še ni pripravila besedila fiskalnega pravila, ki naj bi ga vnesli v 148. člen ustave, je predsednik parlamenta Gregor Virant sklical ustavno komisijo, na kateri naj bi to spremembo ustave tudi sprejeli. S tem bi se odprla možnost, da jo državni zbor na izredni seji, ki jo bo po načrtih vladne koalicije začel v četrtek, tudi dokončno potrdi. To bi se zgodilo le v primeru, če bi zanjo glasovalo vseh (48) poslancev vladajoče koalicije, oba nepovezana poslanca in oba poslanca manjšin ter vsaj osem poslancev SD ali PS. Virant namerava na dnevni red te seje uvrstiti tudi odločitev o morebitnem začetku postopka spremembe ustave, ki bi pripeljala do ukinitve državnega sveta.