Prav tako bo krajši novoletni dopust, saj nam ob vladi tudi koledar ne gre na roko... A prišel bo čas, ko se bo vladni načrt izjalovil. Leta 2015 bodo prvomajski prazniki ne le dvodnevni, pač pa trodnevni. Tako naklonjen nam bo koledar...

2,4 odstotka več prebivalk s tujim državljanstvom je na prvega leta dan bivalo v Sloveniji kot na enak dan leto poprej. Delež tujk v Sloveniji se povečuje že enajsto četrtletje zapored, je v ponedeljek poročal statistični urad in pridodal, da se je letos delež tujih državljanov med prebivalstvom Slovenije povečal na 4,2 odstotka. Sicer pa je delež žensk med tujci v Sloveniji relativno nizek, le 30,8 odstotka, veliko večino predstavljajo moški.

5,5 milijona evrov, od tega 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij in štiri milijone evrov v obliki poroštva za najem posojila, je Tosami na eni svojih zadnjih sej odobrila prejšnja vlada, Janševa vlada je marca sklep preklicala, Tosama pa se je ta teden odločila, da bo zaradi tega državo tožila. Vlada je v četrtek kar na dopisni seji - hej, saj so prvomajski prazniki še vedno dvodnevni, za vlado pa trodnevni - sestavila odgovor na Tosamino tožbo in ga bo sedaj poslala upravnemu sodišču. Svojo odločitev je vlada utemeljila z dejstvom, da se Tosama v obdobju po letu 2009 sooča z naraščajočimi izgubami, zmanjševanjem prodaje, povečevanjem zalog, slabenjem izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, padanjem denarnih tokov, naraščajočimi dolgovi in rastočimi stroški obresti.

3500 delovnih mest bo ukinila Lufthansa, so v četrtek sporočili iz podjetja, ki je le dan prej objavilo podatek, da so v letošnjem prvem četrtletju vknjižili za 397 milijonov evrov čiste izgube. Kot so pojasnili v nemški letalski družbi, bo ukinjanje delovnih mest vezano na odvečne dejavnosti družbe oziroma opuščanje dejavnosti, "ki nimajo dodane vrednosti za naše stranke". Izvršni direktor letalskega prevoznika Christoph Franz je zatrdil, da je zmanjševanje števila zaposlenih neizogibno. "Le če bomo prestrukturirali našo administracijo in zmanjšali število delovnih mest, bomo lahko ohranili zaposlitve na dolgi rok in ustvarili nova delovna mesta," je dejal. Morda si je kdo iz naše javne uprave zapisal to misel, saj sta "firmi" po številu zaposlenih kar primerljivi. Lufthansa je konec marca zaposlovala 120.898 ljudi, naša javna uprava kakšnih 40.000 več.

2,4 milijona evrov je lani država plačala za prispevke za socialno varnost duhovnikov in drugih verskih delavcev. Od teh je Rimskokatoliška cerkev prejela slabega 2,3 milijona evrov, Islamska skupnost dobrih 33.000 evrov, Evangeličanska cerkev dobrih 32.000 evrov, Srbska pravoslavna cerkev pa slabih 24.000 evrov. So pa lani zasebne šole v lasti Rimskokatoliške cerkve za izvajanje dejavnosti osnovnega in glasbenega šolstva, srednjega šolstva in dijaških domov skupaj prejele 8,5 milijona evrov, vendar gre pri tem za šole s koncesijo, ki izvajajo javni program.