Morda bo kdo vihal nos, češ, kaj pa je na čebuli tako posebnega. Na čebuli kot taki nič, mlada čebula pa je prvovrstna delikatesa, primerna za pripravo sila raznoterih jedi. Še zlasti je cenjeno njeno zeleno perje, dokler je sveže in čvrsto. Mlado čebulo si s perjem vred privoščimo v milih prikuhah, denimo v zelenjavni rižoti, samo perje lahko narežemo v zeleno solato, z njim pripravimo imenitno omleto, na tenko narezano posujemo po juhi namesto drobnjaka, drobno nasekljano zamesimo v maso za čevapčiče. Ali poznate ljudsko modrost, če bi čebula "če" ne imela, bi čebula bula b'la? Za njeno razumevanje je že potrebno vedeti, da na Koroškem bula pravijo vsebini prtenih klobas oziroma krvavicam brez ovoja. Mlada čebula je tudi nesporna kraljica prvomajskih in poznejših piknikov, zlasti kjer se na žaru obrača kaj mesnatega. Nekateri mlado čebulo s perjem vred denejo naravnost na žar in na hitro popečejo ter ponudijo kot prilogo. Le paziti je treba, če boste na pikniku kuhar, da vam pomočnik med trebljenjem perja ne zavrže, kot se je podpisanemu že pripetilo …

Čemaževi cmoki z mlado čebulo

Za cmoke potrebujemo 400 g polnozrnate moke, 100 g čemaža, 6 jajc, žličko morske soli. Za prilogo še 500 g šampinjonov, 200 g graha, šopek mlade čebule, 40 g masla, 150 g sira bohinjca, morsko sol, sveže zmlet beli poper.


Čemažu porežemo peclje, ga operemo, posušimo in skupaj z jajci gladko razmešamo v mešalniku. Moko presejemo v skledo, dodamo čemaž z jajci, 1,5 decilitra vode in žličko soli, nato pa z ročnim mešalnikom stepamo, dokler ne dobimo gladkega testa. Pol ure pustimo počivati. Očiščene šampinjone razpolovimo, mlado čebulo očistimo in s perjem vred narežemo. V posodi zavremo večjo količino vode, medtem pa v ponvi na polovici masla šampinjone med mešanjem pražimo pet minut.

Narezano čebulo in grah stresemo na opražene gobe in vse skupaj pražimo še pet minut, vmes občasno premešamo in začinimo s soljo in poprom. Testo s pomočjo dveh žličk oblikujemo v žličnike in polagamo v vrelo vodo. Kuhamo jih, dokler ne priplavajo na površje. Kuhane dobro odcedimo. Medtem v ponvi segrejemo preostalo maslo, nanj stresemo odcejene žličnike, po vrhu nastrgamo dve tretjini sira in pustimo le toliko, da se nekoliko stopi. Nežno primešamo opraženo zelenjavo, razdelimo na segrete krožnike in po vrhu nastrgamo preostali sir ter postrežemo kot toplo predjed ali lahko samostojno jed.

Več receptov najdete v temi KULINARIČNI OBZORNIK.