Številko ena, rezervirano za zmagovalca 2011, bo nosil Michele Scarponi (Lampre). Vzdevek Il prezidente, ki ga je Zapatero/Čeveljček dobil v aferi Puerto, je kot nalašč dobil pomen ob diskvalifikaciji Alberta Contadorja. Za novega direktorja Gira Michela Acquaroneja je Contador še vedno zmagovalec. Vendar od dobe Induraina nihče ni ponovil zmage. V vrsti jih čaka veliko. Ivana Bassa (Liquigas) sta dva padca stala opaznejšo formo na zadnjih dirkah. Astanin Čeh Roman Kreuziger upa, da bo to njegovo leto. Poskočni lahki hribolazec Joaquim Rodriguez v dresu Katjuše ima za sabo najbolj opazen niz na enotedenskih etapnih dirkah z zmago na klasiki Valonska puščica vred. Zaveda se, da ga imajo v Španiji že dolgo za prvega favorita. Franka Schlecka (RadioShack), brata lanskega uradnega zmagovalca Toura, so na Giro poklicali zadnji trenutek po odpovedi Jakoba Fuglsanga. "Ko mi je hčerka povedala za telefonski klic, da moram na Giro, sem bil šokiran. Ko pa sem videl traso, sem se sprijaznil," je včeraj pripomnil Frank Schleck.

Giro pa se bo verjetno začel po notah Skya s svetovnim prvakom Markom Cavendishem, ki ima Dansko s Kozjim gričem v najlepšem spominu. Tudi nordijski kolesarski bog Thor Hushovd je na Danskem kot doma. Tu se šele začenjajo zgodbe o delitvi denarne pogače od televizijskih pravic, odpetih zadrgah na dresih, rožnati majici in solzah. Giro ni le dirka, je blagovna znamka v drugi televizijsko najbolj spremljani panogi z letnim proračunom sodelujočih ekip več kot 300 milijonov evrov.

Gregor Gazvoda, edini slovenski kolesar na Giru, bo v soboto na ovinkastih cestah danskega mesta Herning s startom uresničil otroške sanje. Z moštvom Ag2r - La Mundiale bo s številko 17 odpeljal uvodno ekipno vožnjo na čas 95. Gira d'Italia.