"Pravzaprav je ideja dovolj zgovorna sama zase, saj če to besedilo beremo oziroma poslušamo, lahko vidimo, da je pravzaprav danes precej bolj aktualen," je o sami zamisli protesta povedal Igor Koršič, izredni profesor na AGRFT, ki se je pri branju pridružil šestdeseterici študentov, profesorjev in sodelavcev akademije, ki so se jim občasno pridružili tudi študentje drugih fakultet, člani gledališč in tudi gimnazijci.

"Glavni problem, ki ga vidimo, je, da trenutna oblika politike ne vodi dialoga niti s strokovnjaki niti z javnostjo. Številni strokovnjaki namreč poudarjajo, da ti varčevalni ukrepi niso niti pravični niti učinkoviti, ampak vladajoči odklanjajo vse strokovne argumente in ljudi posiljujejo z ustrahovanjem in demagogijo o grškem scenariju, kar je popolnoma iz trte izvito," je prepričan Koršič, ki je obenem dodal še, da so predlagani ukrepi, ki zadevajo visoko šolstvo in kulturo, nezaslišani. "To, kar nameravajo vzeti knjigi in filmu za uravnoteženje proračuna, ne pomeni tako rekoč nič, medtem ko za tiste, ki jim bodo sredstva vzeli, pa to pomeni ogromno škodo. Trenutno stagnacijo ob krizi bi lahko premagali z ustvarjalnimi silami, vendar jih ti ukrepi pravzaprav onemogočajo."

A čeprav so študentje Hlapce do popoldneva brali že četrtič zapored, se nanje iz državnega zbora ni odzval nihče, česar pa pravzaprav po besedah Koršiča niso niti pričakovali, so pa zato izrazili podporo bralcem številni mimoidoči, ki so se jim pridružili ali pa jim prinesli vodo, s katero so kljub visoki temperaturi ohranjali barvo glasu. Prav solidarnost med ljudmi pa je tudi spodbuda za naslednje protestne shode, ki bodo v prihodnosti po besedah Koršiča zelo verjetno še sledili.