GLASBA

Ljubljana

Vasectomy in Megalopolis

Koncert. Death metal band Vasectomy prihaja iz Murske Sobote in je v začetku letošnjega leta izdal svoj prvi EP Blood Stained Chains. Skupino sestavljajo Patrik Ritlop (vokal), Luka Kutoša (kitara), Leno Kaj Lainšček (bobni) in David Matjašič (kitara). Začetki heavy thrash metal zasedbe Megalopolis segajo v leto 2007, skupino pa sestavljajo Jernej Hanc (kitara), Matjaž Kocbek (vokal), Tomaž Vöröš (kitara), Patrik Gregor (bobni) in Beni Pregl (bas). AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 20.30.

Zeleno sonce

Klubski večer. Nastopili bodo Sugar Cane (Collection of Cultures, Avstrija), DJ Chill (Hrvaška), Udo Brenner (Zeleno sonce). V goste tokrat prihaja salzburški ljubitelj vinilnih plošč, rolkar, organizator in seveda didžej Sugar Cane. Gre za dokaj mlado ime v svetu prekaljenih zbirateljskih analognih mačkov, ki se bolj kot ne potepa po svetu novovalovskega funka s pridihom soula. AKC Metelkova mesto. Gala hala. Ob 23. uri.

Gumitwist 4.3 w. Kuba Sojka

Klubski večer. Nastopili bodo Kuba Sojka (Mathematics, Poljska), Dulash Der DJ (Scienceofuse), E. B. King VS ThaDisko Don (Scienceofuse), Splinterhouse (Synaptic) in VJ FŠK (multipraktik). Mladi poljski didžej Kuba Sojka se giblje v soulful vodah detroitskega techna in chicaškega housa z nezgrešljivimi vplivi acida in jazza. Njegov talent so opazili tudi pri založbah, kot so detroitski Matrix Records, londonski Souliner in Minimalsoul Recordings, za katere je Kuba izdal nekaj odmevnih in izpiljenih singlov. AKC Metelkova mesto. Channel Zero. Ob 23. uri.

Bossa Nova & Jazz standardi

Koncert. Nastopila bosta Denis Beganović Kay - Kay (pozavna) in Marko Čepak - Maki (kitara). Glasbenika se bosta predstavila z naborom skladb iz jazzovskega repertoarja in avtorskimi skladbami. Za njuno glasbo niti ni tako pomembno, katero osnovo vzame (že napisan standard ali svojo skladbo), saj je rezultat vedno izviren in originalen, skladba pa markantna. Etnoklub Zlati zob. Ob 21. uri.

Maribor

Susana Baca

Koncert v okviru EPK 2012. Susana Esther Baca je priznana perujska pevka, ki je tudi dvakratna dobitnica latinskih grammyjev. Je ena najpomembnejših osebnosti, zaslužnih za prebujenje afro-perujske glasbe. Oder na Židovskem trgu. Ob 20. uri.

Celje

The Nebulae Ensemble, Rok Zalokar Trio

Koncert. Nastopili bosta zasedbi Rok Zalokar Trio, ki na jazzovski osnovi išče pot "od Chopina do Muse", in triperski blues trio The Nebulae Ensemble. MMC Celje. Ob 20. uri.

ODER

Ljubljana

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi

Prevajalec Andrej Inkret. Režiser Ivica Buljan. Asistent režiserja Robert Waltl. Dramaturginja Mojca Kranjc. Scenograf Dalibor Martinis. Kostumografinja Ana Savić Gecan. Avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar. Nastopajo Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Veronika Drolc, Matjaž Tribušon, Aljaž Jovanović, Jose k. g., Uroš Fürst, Jernej Gašperin k. g., Klemen Slakonja, Petra Govc, Tina Vrbnjak. SNG Drama Ljubljana. Ob 18. uri.

John Logan: Rdeča

Prevajalka Desa Puc. Režiser Zvone Šedlbauer. Dramaturginja Eva Kraševec. Scenograf Žarko Vrezec. Kostumografinja Marta Frelih. Glasba Darja Hlavka Godina. Nastopata Gregor Baković in Saša Tabaković. Igra Rdeča (2009) priznanega ameriškega scenarista in dramatika Johna Logana je poklon umetnosti abstraktnega ekspresionista Marka Rothka. Konec petdesetih let prejšnjega stoletja poteka pred rdečim platnom, ki bo kmalu viselo v prestižni restavraciji, svojevrstna drama med priznanim slikarjem in njegovim mladim asistentom Kenom. SNG Drama Ljubljana. Mala drama. Ob 20. uri.

Jure Novak: Zato sem srečen

Avtorji Jure Novak, Katarina Stegnar, Urška Brodar. Produkcija Gledališče Glej. Koprodukcija Zavod Poza. Nastopa Jure Novak. Predstava je na voljo na ogled le za dvanajst gledalcev, nujne so vnaprejšnje rezervacije vstopnic. Rezervacije na rezervacije@glej.si. Gledališče Glej. Ob 20. uri.

Celje

Martin McDonagh: Obdlanjenje v Spokanu

Prevajalec Jakob Jaša Kenda. Režiser in glasbeni opremljevalec Matjaž Latin. Dramaturginja Tatjana Doma. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografka Maja Ballund. Nastopajo Bojan Umek, Tarek Rashid, Minca Lorenci, Andrej Murenc. SLG Celje. Ob 19.30.

Kranj

Simona Semenič: 24 ur

Režiser Jaka Ivanc. Dramaturginja Martina Mrhar. Avtorji vizualne podobe Jaka Ivanc, Nejc Saje, Propaganda produkcija Jasmin Talundžić. Kostumografinja Ana Matijević. Avtorja glasbe Zavod Sonolab - Saša Kalan, Davor Herceg. Nastopajo Arna Hadžialjević, Miha Nemec, Ana Facchini, Radoš Bolčina. Prešernovo gledališče Kranj. Ob 20. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Steve McCurry: Življenje v slikah

Fotografska razstava. Steve McCurry je eden najbolj priznanih fotografov našega časa in dobitnik številnih prestižnih nagrad za fotografijo. Znan je po svojih sugestivnih barvnih fotografijah, ki v odlični dokumentarni maniri zaznamujejo bistvo človeških naporov in radosti. Kot član agencije Magnum Photos (že od leta 1986) je McCurry iskal in tudi našel nepozabno, kajti številne izmed njegovih fotografij so postale ikone sodobnega časa. Za reportažo o ruski invaziji na Afganistan je prejel zlato medaljo Roberta Cape, ki se podeljuje za najboljše reportaže iz tujine in je posvečena fotografom, ki so izkazali izjemen pogum in podjetnost pri svojem delu. Med drugim je bil dvakrat nagrajen tudi s spominsko nagrado Olivierja Rebbota. Na ogled do 17. junija. Stanovska dvorana in palacij. Ljubljanski grad.

Anno Domini 1511; Ob 500-letnici najmočnejšega potresa na Slovenskem

Gostujoča razstava. Veliki potres z epicentrom ob Idrijskem prelomu se je zgodil 26. marca 1511. Usodni dogodek je močno prizadel predvsem vse zidane stavbe v oddaljenosti 150 kilometrov. Razstava na slikovit način pripoveduje o posledicah velikega potresa leta 1511. Na njej se prepletajo številne zgodbe, povezane s potresom. Uvodoma so predstavljeni dogodki, ki so zaznamovali 16. stoletje. Sledi podoba takratne Idrije in Tolmina. V zaključnem seizmološkem in geološkem delu pa razstava odgovarja na vprašanja o vzrokih za nastanek potresa. Razstavo organizirata Rudnik živega srebra Idrija in Mestni muzej Idrija. Na ogled do 27. maja. Atrij Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Maribor

Izrazi svoje upanje (odprtje)

Razstava. "Izrazi svoje upanje" je interaktivna mobilna globalna likovna razstava s performansi, različnimi dogodki in delavnicami, ki jo je leta 2002 zasnoval Mr. Martin s sodelavci iz nizozemske fundacije 80 Questions kot odgovor na aktualna vprašanja o okolju, revščini, zdravju, tehnološkem razvoju, oboroževanju, beguncih, manjšinah, lokalnih prebivalcih, evropski integraciji, terorizmu, turizmu, potovanjih in gospodarstvu - vprašanja, ki so vedno bolj soodvisna. Leta 2008 je razstava dobila mednarodne razsežnosti, doslej pa je pri njej sodelovalo več kot 600 umetnic in umetnikov z različnih koncev sveta. Letos bodo iniciatorji pripotovali v Maribor z doma predelanim in rumeno prebarvanim starim tovornjakom, ki je od vsega začetka eden od razstavnih prostorov projekta. Na ogled do 26. maja. Galerija DLUM. Ob 18. uri.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Ko se zbudijo Nine nane in Aje tutaje

Performativna delavnica. V ciklusu petih performativnih delavnic, ki v Trubarjevi hiši literature potekajo od septembra 2011 do maja 2012, odpirajo nov prostor za sodelovanja in srečevanja piscev in pisk s področja literature, poezije, dramatike pa tudi drugih zainteresiranih z različnimi ustvarjalci oziroma mentorji, ki se bodo z udeleženci delavnice lotevali performativnosti oziroma uprizarjanja besedil. Zadnja, peta iz ciklusa bo delavnica uspavank z naslovom Ko se zbudijo Nine nane in Aje tutaje in bo potekala pod vodstvom kulturne antropologinje, etnologinje, sociologinje kulture, kantavtorice in glasbene publicistke Katarine Juvančič. Trubarjeva hiša literature. Ob 15.30.

Literarno križišče 4: Mlade rime in Male ignorirane knjige

Literarni večer. Mlade rime so pesniški večeri, namenjeni mladi, še neuveljavljeni in predvsem novi poeziji. Tokrat se bodo predstavili Nada Kavčič, Zamolklina; Blaž Iršič, Ni mogla trajati; Katja Plut, Dvojnovidni; Monika Vrečar, Začela bova, ko boš pripravljena; Blaž Božič, Grč; Ivo Podojstršek, Call of Duty. Gosta večera bosta Veronika Dintinjana in Dejan Koban, pogovor bo vodila Ana Porenta. Trubarjeva hiša literature. Ob 19. uri.

Umetnik

Film. Režija Michel Hazanavicius (Francija, Belgija, 2011). Umetnik je prisrčen in zabaven poklon klasičnemu obdobju ameriške kinematografije. Združujoč komedijo, romanco in melodramo izrisuje zgodbo o epohalnem trenutku filmske zgodovine in je hkrati sam natanko tisto, kar slavi: črno-beli nemi film, ki se, da bi očaral občinstvo, zanaša na podobe, igralce in glasbo. Kindvor. Ob 15. uri.

Viharni vrh

Film. Režija Andrea Arnold (Velika Britanija, 2011). Drzna in nadvse izvirna priredba angleške literarne klasike je pripoved o ultimativnem outsiderju, ki gledalca s pomočjo izjemne fotografije popelje v prvinski svet ljubezni, sovraštva in maščevanja. Kinodvor. Ob 17. uri.

Sol življenja

Film. Režija Gianni Di Gregorio (Italija, 2011). Sol življenja je trpka komedija, prežeta s tiho melanholijo in značilnim avtorjevim toplim humorjem, ki poda neprizanesljiv, a zabaven pogled na minevanje časa, staranje in hrepenenje. Kinodvor. Ob 19.15.

Habemus Papam: imamo papeža

Film. Režija Nanni Moretti (Italija, 2011). Nestrpno pričakovani "vatikanski" film velikega italijanskega režiserja (in levičarja) Nannija Morettija združuje edinstven avtorjev humor in ironijo z globokim humanizmom. V vlogi poglavarja rimskokatoliške vere v eksistencialni krizi blesti legendarni Michel Piccoli. Kinodvor. Ob 21. uri.

Retrospektiva: Matjaž Klopčič: Filmi, ki jih je imel rad

Film Atalanta ali trabakula, ki plove mimo. Režija Jean Vigo (Francija, 1934). "Trenutki 'realizma' v filmu Atalanta predstavljajo vizionarske dosežke oblikovanja filmske poetike tridesetih let. Jean Vigo je z njimi dosegel odlike, ki jih v tistem času nismo niti slutili, ne poznali ..." je o filmu povedal Matjaž Klopčič. Slovenska kinoteka. Ob 17. uri.

Retrospektiva: Matjaž Klopčič: Filmi, ki jih je imel rad

Film Zgodba, ki je. Režija Zoran Živulović (Slovenija, 1993). Poetičen in obenem duhovit portret režiserja in profesorja Matjaža Klopčiča, kot ga vidi njegov študent. Slovenska kinoteka. Ob 19. uri.

Retrospektiva: Matjaž Klopčič: Zgodba, ki je ni

Film. Režija Matjaž Klopčič (Slovenija, 1967). Sezonski delavec (Lojze Rozman) se znajde v baraki sam z bolnim tovarišem. Vstopi bolniška sestra (Stanislava Pešić) in delavca nekaj sprašuje, on pa ji molče nasloni glavo na ramo. Ležeta v posteljo in se ljubita, nato pa ženska negibna obleži. Delavec se ustraši, da je mrtva. Odnese jo ven, položi v travo in zbeži. Ko teče skozi gozd, srečuje najrazličnejše ljudi. Modernistična pripoved o eksistenčnih stiskah in bleščeč celovečerni prvenec Matjaža Klopčiča. Slovenska kinoteka. Ob 19. uri.

Retrospektiva: Matjaž Klopčič: Na papirnatih avionih

Film. Režija Matjaž Klopčič (Slovenija, 1967). Moški (Polde Bibič) se na pragu zrelega življenjskega obdobja zave, da je bilo njegovo življenje do tistega trenutka jalovo. Analiza vzrokov in posledic ter iskanje rešitve v poroki z mladim dekletom (Snežana Nikšić) predstavljajo samo beg pred povprečnostjo. Zakonsko življenje jima ne prinese sreče, ravno obrnjeno. Pretresljivo lepa ljubezenska zgodba, manifest Klopčičevega modernizma. Slovenska kinoteka. Ob 21.15.

Retrospektiva: Matjaž Klopčič: Filmi, ki jih je imel rad

Film Izlet. Režija Jean Renoir (Francija, 1936). "Videl sem projekcijo Renoirjevega Izleta, ki ga je ljubljanski publiki prikazoval France Brenk (in jo navduševal s svojim grlenim glasom lepega odtenka). V njegovem izboru sem videl tudi Eisensteinovo Oklepnico Potemkin, ki me je seveda prevzela, vendar je zame najmočnejši vzgib tiste dobe predstavljal Renoirjev Izlet, ob katerem sem ostal brez besed," je povedal Matjaž Klopčič. Slovenska kinoteka. Ob 23. uri.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Kinobalon: Hiša pravljic

Animirani film. Režija Dominique Monféry (Francija, Italija, 2009). Film z ekspresivno likovno zasnovo, čustveno in učinkovito glasbo ter prepričljivo zgodbo o pomenu literarnih temeljev za odraščajoče otroke daje videz in občutek izrazite pristnosti. Film je sinhroniziran v slovenščino, traja 76 minut in je primeren za otroke od 4 . leta starosti dalje. Kinodvor. Ob 16.45.

George Orwell, Andrej Rozman - Roza: Živalska farma

Lutkovna predstava za mlade. Režija Vito Taufer. Likovna podoba lutk, scene in kostumov Barbara Stupica. Glasba Mitja Vrhovnik Smrekar. Asistent režiserja Danijel Day Škufca. Nastopajo Brane Vižintin, Iztok Lužar, Gašper Malnar, Martina Maurič Lazar, Polonca Kores, Nina Skrbinšek, Urška Hlebec, Stane Tomažin k. g. Predstava traja 1 uro in je primerna za mlade od 12. leta starosti dalje. Veliki oder LGL. Ob 20. uri.