Daržbena hiša Sotheby's, ki je sliko prodala, je postregla s podatki iz preteklosti za lažjo primerjavo, kako šokanten je resnično bil ta znesek. Najdražja umetnina, prodana na dražbi, je do sedaj dosegla vrednost 106,5 milijonov dolarjev. To je bila ena izmed slik Pabla Picassa z naslovom Akt, zeleno listje in poprsje.

Najdražja umetnina Edvarda Muncha, ki je bila doslej prodana na dražbi, je bila vredna nekaj več kot 38 milijonov evrov. Slika Krik pa je najbolj znana umetnina tega umetnika in prodana verzija je edina, ki jo zasebni zbiratelji sploh lahko dobijo za svojo zbirko.

Gre za eno od štirih različic dela Krik, ki jih je norveški umetnik ustvaril med letoma 1893 in 1910. Delo v tehniki pastela je bilo od 70. let minulega stoletja v zasebni lasti, druge tri različice so javnosti dobro poznane. Dve visita v Munchovem muzeju v Oslu, tretjo pa hrani norveška Nacionalna galerija.

Kako je nastala?

Munch je o sliki nekoč povedal, da jo je naslikal po tem, ko se je s prijatelji sprehajal po cesti ob sončnem zahodu in naenkrat naj bi se nebo spremenilo in postalo rdeče kot kri. Umetnik je dalje opisoval, da so njegovi prijatelji odšli naprej, on pa se je nagnil čez ograjo ves prežet s strahom in potem naj bi zaslišal strahoviti krik narave. Barve, ki jih je uporabil, naj bi bile značilna barvna kombinacija za umetnika.

David Norman iz avkcijske hiše Sotheby's je povedal, da je bilo v preteklosti zelo malo del prodanih za več kot 100 milijonov dolarjev. "Krik pa je vstopil v kolektivno zavest. Ne glede na nacionalnost ali državo, ne glede na leta ali odnos, resnično govori o eksistencialnem terorju, ki ga doživljamo vsi na svetu,“ je Norman obrazložil, kako on vidi razloge za takšno vsoto.