McCurry je znan po svojih sugestivnih barvnih fotografijah in v odlični dokumentarni maniri zaznamuje bistvo človeških naporov in radosti. Kot član agencije Magnum Photos je iskal in tudi našel nepozabno, kajti številne izmed njegovih fotografij so postale ikone sodobnega časa, piše na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Vrhunec njegove kariere je bilo vnovično odkritje do tedaj neidentificiranega begunskega dekleta iz Afganistana, ki jo zaznamujejo značilno rdeče pokrivalo in prodorne oči. Njen portret, ki so ga objavili na naslovnici revije National Geographic, mnogi opisujejo kot najbolj prepoznavno fotografijo na svetu. Ko je po skoraj dveh desetletjih znova našel dekle z imenom Sharbat Gula, je dejal: "Njena koža je sedaj utrujena in kaže gube, a je še vedno osupljiva kot pred tistimi davnimi leti."

McCurry se je rodil v Filadelfiji ter diplomiral na Fakulteti za umetnost in arhitekturo Državne univerze v Pensilvaniji. Dve leti je bil zaposlen pri časopisu, nato pa se je podal v Indijo kot samostojni fotoreporter, in prav tam se je naučil opazovati in čakati na življenje. Ugotovil je, da "če čakaš, ljudje pozabijo na tvoj fotoaparat ter pustijo duši prosto pot", še piše v vabilu na razstavo.

Razstavo, ki jo bo po napovedih organizatorjev odprl predsednik republike Danilo Türk, si bo mogoče ogledati do 17. junija.