"Na Romandiji bi bilo lahko še boljše," je takoj pripomnil. "Če bi bila le trasa z kakšnim težjim zaključnim vzponom. Vse se je odločalo na obeh vožnjah na čas. No, tudi tu bi lahko pridobil še kakšno sekundo, čeprav sem z vožnjo zelo zadovoljen. Morda bi kakšne sekunde pridobil na račun opreme. V Crans Montani sem vozil s klasičnim kolesom, s specialnim za kronometer bi bilo nemara bolje. Sicer sem izbiral sam, a kasneje smo videli, da so kolesarji Skyja prav to bolje izkoristili," je razmišljal takoj po prihodu domov. "Da pa bi z drugačno taktiko dosegel več, pa je težko reči. Ekipa Sky z Wigginsom je kontrolirala potek od začetka do cilja," zavrne drugo teorijo.

S prvim delom sezone je upravičeno zadovoljen. "Začel sem odlično. Po Baskiji sem bil močan za peterico, a sem pomagal Joaquinu Rodriguezu, ki se je do zadnjega boril za zmago. In tudi nadaljevati želim tako," navrže. V sezoni je nabral že 86 točk WT od 107, kolikor so jih nabrali pod oznako Slovenije skupaj z Gregom Boletom in Janijem Brajkovičem. Pred sezono si je zastavil poseben cilj, da jih bo poskušal zbrati več kot 150. Mimogrede, to je lani zadostovalo za uvrstitev med najboljših 30. "Teh 150 točk ni povezanih s pogodbo ali čem drugim, pač pa je to le moj osebni cilj. Nekaj, kar me še posebno motivira. Treba je imeti visoke cilje. Vedno jih imam, a mi jih ne uspe vedno uresničiti," se nasmehne 25-letni Prekmurec, zmagovalec Romandije 2010. O nasmehu le to, da teh emocij ne razdaja kar tja vsevprek. Ob tem je zelo previden in nerad ocenjuje druge. "Lestvice in preostalo sicer pogledam, večinoma pa dirkanja drugih ne spremljam. Osredotočam se predvsem nase. Seveda z izjemo tistega, kar je pomembno za predvidevanje taktike na dirkah."

Po štirih letih v dresu Lampreja je zamenjal klubske barvo z rdečo Katjušo. "V ekipi se odlično počutim. Zamenjava mi je dobro dela," potrdi, kar je vidno iz dosežkov. Čeprav je ekipa sponzorirana z ruskim denarjem, kar polovica od 29 kolesarjev pa je Rusov, se vpliv Rusije malo čuti, opaža. "Tisti, ki so bili v ekipi že lani, pravijo, da je to povsem druga ekipa. To je seveda posledica zamenjave vodstva ekipe, ko je Čmila zamenjal Nemec Hans Michael Holzer. Ta je prej vodil ekipo Gerolsteiner. On je pripeljal svoje ljudi in veliko se je spremenilo, pravijo," opisuje stanje v ekipi. Zanj se je spremenilo tudi to, da mu program vadbe piše nemški strokovnjak, ki je prej sodeloval z ekipo HTC Columbia. "Nič posebnega. Osnova je sistem SRM, vadba s pomočjo merilca moči," doda podrobnost.

In ne nazadnje smo tudi v letu olimpijskih iger. Selektor Martin Hvastija njegovih dosežkov ne more prezreti, a Špilak, ki je predvsem močan na težjih valovitih trasah, nastop v bolj ravninskem Londonu prepušča času. Vozil je že v Pekingu. "Če ima kolesar dobre rezultate v tem obdobju, še ne pomeni, da bo pripravljen tudi za olimpijski nastop. Nastop bo odvisen tudi od pripravljenosti v juniju v juliju in takrat najboljši bo verjetno šel v London."