Slovenski odbojkarji so te dni v Nemčiji, kjer bodo s tamkajšnjo reprezentanco odigrali tri tekme. Prvo so zmagali s 4:0 (23, 20, 19, 28), drugo izgubili z 2:3 (–21, –26, 22, 22, –13), zadnja pa jih čaka danes ob 13.30. Ker bo tudi Nemčija nastopila na olimpijskih kvalifikacijah, je to dobra preizkušnja za varovance selektorja Veselina Vukovića, ki bo kot klubski trener naslednji dve sezoni vodil Halkbank iz Turčije.

Prvo tekmo z Nemčijo ste zmagali, drugo izgubili. Katera je bila realna slika slovenske reprezentance?

Če bi združili obe tekmi, bi bil najbolj realen rezultat 3:2 za nas. Prvi dan pri Nemčiji niso igrali vsi, saj so opravili več menjav, kar je normalno za pripravljalne tekme. Drugi dan so igrali vsi, a če bi bilo malo boljše sojenje, bi morali mi zmagati tudi to tekmo. Videlo se je, da nimamo Matevža Kamnika, Alena Šketa in Klemna Čebulja, kar se pozna na igri, a tej naši igri ne morem nič očitati – vsi fantje so bili skoncentrirani in so se odlično borili.

Kakšne možnosti za nastop v kvalifikacijah imata Šket in Kamnik?

Šket praktično nobenih, Kamnik pa precej realne. Več bomo vedeli, ko se bomo vrnili v Slovenijo.

Kako je s Čebuljem?

Od omenjene trojice ima največ možnosti, da bo igral v Bolgariji. Za nas je postal pomemben igralec, saj se je dobro vključil v moštvo, hkrati pa po trebujemo takšen tip igralca.

Prvi korektor bo Mitja Gasparini. Bo morda zanj celo lažje, ker ve, da je prva izbira?

Gasparini je trenutno v odlični formi, a težko je pričakovati, da bo en igralec na takšnem turnirju igral dobro vsak dan. Zelo pomembno bi bilo, če bi Šket lahko igral, saj je treba v takšnem ritmu tekem igralce tudi spočiti.

Bo potem Čebulj rezervni korektor?

To bomo še videli. Čebulj je v osnovi sprejemalec, kar je tudi njegova prihodnost. Za tokratne olimpijske kvalifikacije bomo verjetno prisiljeni, da posežemo po določenih menjavah.

Kako sta se znašla Jan Pokeršnik in Jan Planinc?

Pokeršnik igra odlično, Planinc pa je igralec, na katerega se lahko vedno zaneseš, da bo opravil zadano nalogo. Pokeršnik je zame najbolj prijetno presenečenje, saj je bil z nami le kratek čas, a je hitro pokazal svojo kvaliteto. Zelo je opozoril nase in na dobri poti je, da si izbori mesto na končnem seznamu za Bolgarijo.

Po lanskem evropskem prvenstvu ste rekli, da Slovenija še nima zmagovalne mentalitete v situacijah, ko odloča žoga ali dve. Kako vidite zdaj ta element?

Situacija se je precej spremenila. Veliko izkušenj nam je dalo evropsko prvenstvo, dodatni impulz pa so prinesle še prve olimpijske kvalifikacije v Osijeku. Tam smo proti Portugalski, Ukrajini in Hrvaški izgubljali, a smo na koncu zmagali. Urnaut, Gasparini in Pajenk so v letošnji sezoni v italijanskem prvenstvu dobili dodatno samozavest, vsi trije pa so naši najbolj ključni igralci. Trenutno so bistveno boljši, kot so bili lani na evropskem prvenstvu.

Na kvalifikacijah boste imeli prvo tekmo z Bolgarijo, ki bo morda že ključna za vsaj drugo mesto v skupini?

Po vsej verjetnosti bo res tako. O Bolgariji vemo vse, a tudi oni bodo vedeli vse o nas. Zdaj je vprašanja samo to, kdo bo bolje pripravljen, da izpolni dane naloge na igrišču. Ključna igralca sta Matey Kaziyski in Vlado Nikolov, ki sta največja bolgarska zvezdnika, nanju pa gre tudi največ žog v napadu.

Kakšen pomen bo imelo, da pri Srbiji ni več Ivana Miljkovića?

Brez dileme je bil Miljković izredno pomemben igralec srbske reprezentance. Uradno je bil proglašen za najboljšega igralca na planetu, a Srbija je še vedno vrhunska reprezentanca tudi brez njega. Srbija je že vrsto let vedno v vrhu, zato bo med glavnim kandidati za prvo mesto.