Ljubljana V Kinu Šiška bo nocoj nastopila Svetlana Spajić, srbska pevka, ki na unikaten način reinterpretira srbsko vokalno tradicijo. Svetlana Spajić od leta 1993 izvaja in poučuje tradicionalne srbske in balkanske pesmi, obiskuje vasi in občasno živi v njih, da bi se od vaških pevcev učila ustnega izročila in kulture. Predvsem jo zanimajo starodavne vokalne tradicije srbskega in balkanskega netemperiranega a kapela petja in njegovih edinstvenih zvočnih tehnik ter okraskov, jezika, funkcij in pomenov, ki se prenašajo po ustnem izročilu.

Učila se je od najboljših lokalnih vaških pevcev in pela z nekaterimi najboljšimi tradicionalnimi pevci na svetu, kot so Hronis Aidonidis, Domna Samiou, Yanka Rupkina in Bokan Stanković, sodelovala pa je tudi s Stello Chiweshe, umetnico Marino Abramović, Borisom Kovačem, zasedbo Balkan Beat Box in Bobanom Markovićem. Leta 2008 je na dveh koncertih na festivalu Womad v Veliki Britaniji nastopila tudi z Andrewom Cronshawom, Tigranom Aleksanianom in Ianom Blakom, njihov koncert na odru BBC-ja pa je v živo prenašal radio BBC3.

Prav tako uspešno je njeno sodelovanje z ameriškim avantgardnim režiserjem Robertom Wilsonom, ki je Svetlano Spajić in njeno zasedbo izbral za gledališki projekt Življenje in smrt Marine Abramović, s katerim so julija lani uspešno odprli mednarodni festival v Manchestru. Svetlana Spajić v predstavi igra ter poje stare srbske pesmi in svoje lastne skladbe. Osrednji skladatelj za predstavo je Antony Hegarty (Antony and the Johnsons), v glavni vlogi pa nastopa odlični ameriški igralec Willem Dafoe. nr