Podjetji sta s tem korakom očitno končali dolgotrajen medsebojen patentni spor in hkrati združili moči za konkuriranje vodilnemu na tem področju - ameriškemu spletnemu velikanu Amazon in njegovim tablicam in bralnikom e-knjig kindle, poročajo tuje tiskovne agencije.

Microsoft bo v novi, še ne poimenovani hčerinski enoti družbe Barnes & Noble, ki se bo osredotočala na področje e-knjig in učbenikov ter bo pod svojo streho imela tudi Barnesove bralnike e-knjig nook, imel 17,6-odstoten delež.

V zadnjih letih opešani Barnes & Noble bo s tem dobil potrebno finančno injekcijo v boju z Amazonom in drugimi ponudniki, Microsoft pa vstop na hitro rastoča trga e-knjig in tablic. Na slednjem kraljuje ameriški Apple z ipadi.

V skladu z dogovorom bo Barnesova digitalna knjigarna z obsežnim katalogom e-knjig, revij in časnikov tudi dobila aplikacijo za delovanje v Microsoftovem operacijskem sistemu Windows 8. Tako bo lažje dostopna milijonom uporabnikov naprav z Windowsi po vsem svetu.

Za Microsoft to sicer ni prvi poskus na področju e-knjig. Leta 2000 je namreč ponudil program za e-knjige, a mu nikoli ni uspelo vzpostaviti zajetnejše ponudbe knjig, zato bo program avgusta letos uradno opustil.