Od leta 2011 se brezposelnost celo vnovič povečuje, ugotavlja ILO v svojem novem poročilu z naslovom Svet dela, ki ga organizacija s sedežem v Ženevi podrobneje predstavila danes.

Z brezposelnostjo med mladimi in dolgotrajno brezposelnostjo se soočajo po vsem svetu, ugotavlja ILO. Industrijskim državam ob tem celo napoveduje, da zaposlenosti, kot so jo beležile pred izbruhom krize v letu 2008, ne bodo dosegle nič prej kot leta 2016.

V Evropi so se razmere pri zaposlovanju poslabšale in v številnih drugih državah se nič več ne izboljšujejo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ugotavlja avtor raziskave Raymond Torres. To pomeni, da je svetovna kriza zaposlovanja dosegla novo, strukturno fazo.

Poslabšane razmere opozarjajo na padec blaginje v visoko razvitih gospodarstvih, predvsem v Evropi. To se širi tudi na druge države. Kot možno rešitev poročilo vztraja, da morajo države spoznati, da ima politika, ki spodbuja ustvarjanje delovnih mest, pozitiven učinek na gospodarstvo.

Za potrebe poročila je ILO raziskala tudi povezavo med položajem na trgu dela ter tveganjem za socialne nemire. V 57 od 106 opazovanih državah se je to tveganje povečalo, največje pa je v Afriki in na Daljnem vzhodu. V državah, kjer se je zaposlovanje povečalo oz. se je kakovost delovnih mest izboljšala, se je tveganje zmanjšalo. To se je zgodilo v nekaterih državah Latinske Amerike in Azije.

ILO je posebna organizacija Združenih narodov s 183 državami članicami.