Zgodba romana, postavljena v obdobje od leta 1975 do danes, se osredotoča na bogatega poslovneža Kemala, ki se zaplete v razmerje s svojo daljno sorodnico, revno Fusun. Ko ta nekega dne izgine, začne zbirati predmete, ki pripadajo ali ga spominjajo nanjo. Po njeni smrti odpre muzej, posvečen njuni ljubezni.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Pamuk, z muzejem v delavski četrti Carigrada ni želel "ilustrirati" knjige, pač pa upodobiti občutja, ki bralca prevevajo ob njej. "Ne zapomnimo si besedila, pač pa čustev, vtisov, ki ga tekst v nas vzpodbudi," je dejal Pamuk.

Muzej ima 23 vitrin, vsako predstavlja eno poglavje knjige. Prikazuje predmete iz vsakodnevnega življenja v obdobju, v katerega je postavljen roman. Ti segajo od uhana do poletne obleke.

Kot je še povedal dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 2006, želi z muzejem poudariti tudi, da je vsakodnevno življenje običajnih ljudi prav tako "častno" kot tisto, ki ga živijo kralji in generali. Po njegovem mnenju bi se njihovi predmeti morali ohraniti.