Po slabem začetku v dvorani Eugen Haas (2:5) so se Celjani le zbrali in sredi prvega polčasa zaostajali zgolj za zadetek, a le za kratek čas. Gummersbach (klub je lani praznoval 150 let delovanja) je v 23. minuti imel že pet golov prednosti, tik pred koncem prvega polčasa pa osem (16:8), zato ga je od velikega finala ločilo le še pol koraka. Čeprav je v nemških vratih blestel Aljoša Rezar (skupaj 15 obramb), nekdanji čuvaj celjske mreže, so pivovarji v 44. minuti znižali na 17:20, a so gostitelji razliko hitro podvojili na plus šest. Pet minut pred koncem je imel Gummersbach spet potrebno razliko za uvrstitev v finale (28:21), nato pa še trikrat (30:23, 31:24, 32:25).

V zadnji dve minuti so Celjani krenili z igralcem manj (izključen je bil Alem Toskić), tik pred koncem pa je moral na kazensko klop še igralec Gummersbacha. Trener Matić je pri izidu 25:32 namesto vratarja poslal v igro še enega igralca, kljub temu pa njegovemu moštvu ni uspelo doseči odločilnega zadetka. Po izteku regularnega časa igre je gostom ostal le še strel z devetih metrov, a žoga Petra Metličića ni našla poti do mreže in Gummersbach (izid v zmagah na uradnih medsebojnih tekmah je izenačil na 3:3) se je uvrstil v finale, kjer bo branil lovoriko, ki jo je osvojil v zadnjih dveh sezonah. Tam se bo pomeril z rojaki iz Flensburga, ki so sicer izgubili povratni polfinalni dvoboj s španskim Aragonom (31:34), a so na prvem pred domačimi gledalci zmagali kar z 39:30.

"To je boleč poraz. Imeli smo vse v svojih rokah, bili smo blizu finala, a na koncu ostali praznih rok. Na žalost smo v odločilnih trenutkih naredili nekaj napak, ki so bile ključne, zato se nam ni izpolnila velika želja - uvrstitev v finale. A za našo mlado ekipo je že polfinale evropskega pokala odličen dosežek," je dejal celjski igralec Luka Žvižej. Prav tako je bil razočaran direktor celjskega kluba Roman Pungartnik, ki je dve sezoni nosil tudi Gummersbachov dres: "Bili smo blizu in hkrati daleč od finala. Pokazalo se je, da te lahko en zadetek ali ena neumna napaka stane uvrstitve v finale. Sami smo si krivi za poraz in žal nam je lahko, kajti evropski finale se ne igra vsak dan." Celjanom se je tako ponovila zgodba iz sezone 2006/07, ko so v ligi prvakov na prvi tekmi osmine finala v Zlatorogu premagali nemški Flensburg kar z desetimi zadetki razlike (41:31), a na povratni izgubili z enakim minusom (26:36) in zaradi manjšega števila doseženih golov v gosteh ostali brez četrtfinala.