To je razvidno iz spletne strani urada za preprečevanje pranja denarja, ki dnevno objavlja transakcije domačih in tujih podjetij iz Slovenije v davčne oaze in države s črne liste potencialnih financerk terorističnih organizacij. Po javno dostopnih podatkih je DC Finance Lovšetovemu podjetju 24. aprila odobril kar 12 posojil v skupni višini skoraj 587.000 evrov. Da gre za posojilo, je urad razkril pri opisu namena transakcij, pri čemer ni razvidno, do kdaj in po kolikšni obrestni meri ga mora Findale Enterprises Limited vrniti.

Zakaj eno od podjetij iz skupine Diners na tak način financira družbo svojega lastnika, bomo skušali pri Lovšetu preveriti danes. Diners Club Slovenija je sicer podjetje DC Finance ustanovil oktobra lani, domnevno na zahtevo Banke Slovenije. Ta naj bi od Dinersa zahtevala ustanovitev uradno neodvisnega finančnega posrednika, ki bi imetnikom kartic Diners Club omogočal nakupe na obroke prek posameznih prodajnih mest, za katere jamči Diners. Posojila, ki jih je nakazal DC Finance, sicer niso prvi primer finančnih tokov iz poslovnega sistema Diners v smer zahodne poloble. Že pred časom smo v Dnevniku razkrili, da je Diners Club Slovenija pred dvema letoma kupil za pet milijonov evrov obveznic, ki jih je izdalo ameriško podjetje DC Invest, uradni lastnik Lovšetove večnadstropne vile na Floridi. Lovše je takrat zatrdil, da je Diners ta denar že leta 2010 dobil nazaj. V bilancah družbe Diners Club Italia za leto 2010 pa je mogoče najti podatek, da ji je Findale Enterprises Limited leta 2010 dolgoval šest milijonov evrov. Enak znesek je sicer podjetje s Karibov vložilo tudi v dokapitalizacijo družbe, Lovše pa je pojasnil, da je sredstva za to dobilo s kupnino od prodaje hrvaškega Dinersa.

Urad za preprečevanje pranja denarja je že konec marca razkril tudi 153.800 evrov visoko nakazilo, ki ga je Findale Enterprises kot "avans za storitve" plačalo podjetje T. F. Lovše. Ob tem velja spomniti, da je prav lastništvo podjetja z Britanskih Deviških otokov predmet sodnega spora, ki ga je že pred meseci zoper Lovšeta sprožila njegova sestra in nekdanja predsednica uprave Diners Cluba Italia Barbara Lovše Sodnik. Ta od Lovšeta zahteva prepis 40-odstotnega deleža Findale Enterprises Limited, ki je bil knjižen na prinosnika, na svoje ime. Po javno dostopnih podatkih s Karibov je delež nominalno vreden pol milijona ameriških dolarjev, Lovše pa mora na tožbo odgovoriti v 56 dneh po tem, ko jo bo prejel na enem od svojih naslovov v Monaku ali na Floridi.

primoz.cirman@dnevnik.si