Na letošnji festival prihajajo udeleženci iz enajstih držav, pripravili so šest koncertov, sedmi pa bo dodatni, 11. junija, in sicer Tori Ensemble, ki bo hkrati tudi napovedni dogodek junijskega festivala Nasmeh Koreje v Cankarjevem domu. Na tradicionalnih inštrumentih, kot so komungo, džonga, piri, degum in čanku, člani te zasedbe preigravajo staro korejsko glasbo, hkrati pa ustvarjajo novo.

Nadgrajeni soul in blues

Francoska zasedba Moriarty - ki si sicer ni nadela imena po pošastnem junaku Moriartyju v delih o Sherlocku Holmesu Arturja Conana Doyla, kot trdi član programskega odbora Srečko Meh, čeprav so si prav vsi člani nadeli priimek Moriarty - bo tista, ki bo zagnala letošnji festival. Bend je najprej preigraval blues in rock standarde, edinstveni pa so postali predvsem po prihodu pevke z briljantnim glasom, Rosemary. Naslednji na sporedu bo v Veliki Britaniji delujoči Kolumbijec Quantic. Zadnjo ploščo Look Around The Corner je soustvaril s soul divo Alice Russell in novo zasedbo Combo Barbaro, s katerimi prihaja tudi v Ljubljano.

Portugalci Madredeus, ki so že polnili drugogodbaške Križanke, bodo tokrat nastopili v Cankarjevem domu in bodo z novo pevko Beatriz Nunes, s katero so izdali tudi nov album s starimi uspešnicami, zagotovo eden izmed vrhuncev festivala. Čeprav zgolj na filmskem platnu pa bo gotovo veliko zanimanja požel dokumentarni film o alternativnem finskem akordeonistu s klasično izobrazbo Kimmu Pohjonenu in njegovi glasbi. Mineva natanko deset let od prvega nastopa Pohjonena v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, Bogdan Benigar pa nam je zaupal, da bo pri nas kmalu spet nastopil tudi v živo.

Z glasbo in plesom do transa

V duhu siceršnje tradicije festivala pa bo v CUK Kino Šiška poseben večer - afriški. Benigar je napovedal plesno atrakcijo iz Tanzanije Jagwa Music z groovy godbo, imenovano mchiruku, in vrsto posebnih inštrumentov, kot so klaviature Casio na baterije, imenovane kinanda, in številni doma narejeni bobni. Menda skupaj z MC-jem in s fanatičnim plesom poslušalce odpeljejo tudi v trans. Obeta se še latino-afriški žur z Aureliom Martinezom iz Hondurasa in zasedbo The Garifuna Soul Band, ki je svoj prihod na Drugo godbo obljubil že pred leti z Andyjem Palaciom, toda takrat ni dobil vize.

Uradni zaključek festivala bo 26. maja, kot edina slovenska glasbenica pa bo v Atriju ZRC nastopila Irena Tomažin, ki je predvsem s svojim zadnjim eksperimentalno naravnanim albumom Crying Games dokončno opozorila nase. Festival bosta v Klubu CD zaključili orientalska in sevdalinska godba. Najprej bosta nastopila mednarodno uveljavljena turška umetnika kitarist Erkan Ogun in Derya Türkan, ki igra na malo violino, imenovano kemanče, nato pa na oder prihajata še Amira, mojstrica tradicionalne folk pesmi sevdalinke, ter v Franciji živeči pianist Bojan Z, ki se s tem projektom umetniško vrača v svojo domovino, etnojazzovsko ozračje pa bosta na odru dopolnila še kontrabasist Nenad Vasilić in tolkalist Bachar Khalife.

V okviru spremljevalnih dogodkov bo delavnico za otroke Vidim glasbo - slišim sliko v Vodnikovi domačiji v Ljubljani vodila pevka Neža Trobec (26. maja), o tem, da so Afrika in njene diaspore dale našemu planetu mnoštvo vznemirljivih godb in slogov, pa bo na okrogli mizi skupaj z gosti razpravljal Ičo Vidmar (v sodelovanju s spletno revijo Nova Muska). Ob Bogdanu Benigarju in Srečku Mehu jedro programskega odbora že ustaljeno tvorita tudi Rok Košir in Zoran Pistotnik. Po novem Cankarjev dom ni več producent festivala, temveč partner, medtem ko CUK Kino Šiška ostaja koproducent. Z Drugo godbo letos sodeluje tudi Amnesty International Slovenije, festival je namreč podprl promocijo mreže SOS SMS, to pa je mreža, katere člani lahko podpisujejo peticije oziroma apele za ogrožene ljudi kar prek mobilnega telefona.