Ljubljana V Galeriji Alkatraz je na ogled razstava Dober dan umetnice Alenke Sottler, ki v svoje avtorske ilustracije vedno premišljeno vstavlja kritiko sodobne družbe in odnosov v njej. Kot je ob razstavi zapisala Ana Grobler, umetnica ustvarja dela, "v katerih se ji vedno znova porajajo inovativne in ustvarjalne rešitve, ki govorijo predvsem o ekonomiji potrošniškega sistema, ki nas obdaja".

Po besedah kustosinje je avtorica že leta 2008, "na začetku finančne krize, pričela ustvarjati vizualne komentarje, sestavljene izključno iz črtnih kod, s katerimi je intimno dokumentirala globalizacijo in genezo finančne krize. V Galeriji Alkatraz je poleg cikla Dobro jutro, ki ga je prvič samostojno predstavila v galeriji Kibela v Mariboru v začetku leta, na ogled tudi njegov drugi del z naslovom Dober dan." Po besedah kustosinje ilustracije nosijo kritiko tržne ekonomije, neoliberalizma, porabništva in stresnega načina življenja, nenehno bombardiranega z reklamnimi oglasi. "Utrip sodobnega življenja je avtorica utelesila v ilustracijah, ki so izpeljane iz enega samega elementa; črtne kode." Tako ilustracije brez komentarja prikazujejo prizore, "ki vizualizirajo preobrazbo sveta v izključno finančni kozmos".

Alenka Sottler živi in ustvarja v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomirala leta 1981, podiplomski študij slikarstva je končala leta 1983, bila pa je tudi dobitnica študentske Prešernove nagrade (1981). Ilustrira poezijo, se ukvarja z grafiko in deli na papirju. Ilustrirala je več kot 45 knjig in se predstavila na številnih samostojnih ter skupinskih razstavah v Sloveniji in po svetu, za svoje delo pa je prejela tudi številne nagrade in priznanja. nr