Slovenski judo nadaljuje tradicijo osvajanja kolajn na evropskih prvenstvih, ki jo je začel s prvenstvom 2002 v Mariboru. Od takrat se slovenski borci "mehke poti" domov še niso vrnili brez odličja, skupaj so jih zdaj za samostojno Slovenijo zbrali že 28. Ko so kolajne na evropskih prvenstvih začinili še z odličji na svetovnih prvenstvih in nato še z olimpijskimi odličji, je zgodba o uspešnosti tega športa postala popolna. Absolutna rekorderka po številu evropskih kolajn je Polavderjeva, ki jih ima sedem (zlato, srebrno in pet bronastih), Petra Nareks jih ima šest, Sraka Vukovićeva pet, Urška Žolnir štiri, po novem imata dve tudi Drakšič in Velenškova.

"Lahko smo zadovoljni. Nismo se posebej pripravljali na to prvenstvo, a smo vseeno osvojili štiri kolajne. Z malo sreče bi jih lahko bilo tudi šest. Do zdaj smo rekordne štiri osvojili na Dunaju 2010, tokrat smo tej beri dodali še dve peti mesti. Veliko počitka ne bo, glavni vrhunec sezone še čaka. Upam, da nam bo uspelo za nekaj dni tudi v višinsko hišo na Roglo. Bomo videli, priprave moramo opraviti 100-odstotno," je prvenstvo ocenil strokovni direktor in selektor ženske reprezentance Marjan Fabjan.

O samem prvenstvu in organizaciji pa samo pohvale. Lahko bi si celo dovolili uporabiti besede legendarnega, zdaj že pokojnega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Juana Antonia Samarancha: To je bilo najboljše prvenstvo doslej. Rusi so se res izkazali, najbrž tudi zato, ker so v prvenstvo vložili pet milijonov evrov. Že od prvega dne naprej je bilo videti le presežke. Prevozi z letališča, v tekmovalno dvorano in iz nje, vse na voljo takoj in nemudoma. Označeni avtobusi, polepljeni z uradnimi znaki prvenstva, limuzine, policija je ustavljala promet, da je bil prevoz v dvorano in iz nje neoviran. Prijazni prostovoljci na vsakem koraku, z dobrim znanjem angleškega jezika. Brezhibno pripravljeni in opremljeni tekmovalna in ogrevalna dvorana, zadostna količina materialov, potrebnih za nemoteno novinarsko delo, zadosti delovnih mest, polne tribune...