Dobrih 16 kilometrov dolga vožnja na čas okoli smučarskega središča je namreč po pričakovanjih odločala o končnem vrstnem redu. Jani Brajkovič, z desetim časom dneva, se je zares prebil med deseterico, kot tudi Kreuziger. Med deseterico je z 11. časom "polurne kolesarske resnice" ostal tudi Simon Špilak. Slovenca sta tako zadovoljna zapuščala Švico.

Brajkovič je po relativno skromnem začetku sezone znova, že četrtič, med najboljšo deseterico po francoskem delu Švice. Špilak pa je le podaljšal sijajno sezono, saj je letos že na tretji enotedenski dirki WorldToura zapored (Pariz-Nica, Baskija) prav tako med deseterico. Glede na traso brez izrazitih selektivnih klancev, ko sprememb ni prinesla niti sobotna kraljevska etapa, in dve (krajši) vožnji na čas nista mogla pričakovati veliko več. Že pred startom je bil Britanec Brad Wiggins prvi favorit. To je z zmago upravičil tudi na zaključnem kronometru v Crans Montani (kljub težavam z okvaro kolesa), vmes pa je presenetljivo dobil tudi etapo v sprintu manjše skupine. "Če bi moral izbirati zmagovalca Romandije pred zadnjim dnem, bi rekel da bo to Wigginsa. Zasluženo. Njegova ekipa Sky dela cel teden in ne prosi za pomoč drugih," je Brajko spoštljivo laskal Wigginsovi ekipi, ki ji je bila to velika generalka za francoski Tour.

Belokranjec pa se je lahko tudi veliko naučil, ko bo julija šlo še bolj zares, čeprav je bila Astana celo druga v ekipni razvrstitvi. Wigginsovi so denimo zlahka izničili tudi napada Simona Špilaka in Janija Brajkoviča v zaključku tretje etape, kjer je bilo nemara edina možnost, da bi prigarala kakšno sekundo znotraj minute in 15 sekund, kolikor je ločilo najboljše. Še več. Poleg Wigginsa sta še dva kolesarja Skyja, Richie Porte in Michael Rogers, končala med peterico najboljših. "Cel teden so bili neverjetni. Ni bilo pomembno kako močni so bili moji kolegi kot posamezniki, vedno so bili spredaj. Kako je tudi svetovni prvak spredaj, se šele zavedam v kako veliki ekipi vozim," je Wiggins, ki mu je zmaga nagrada za 32-rojstni dan, hvalil ekipo s Cavendishem. Simon Špilak je bil v boju za vrh bolj osamljen. S tem pa je le dal vedeti šefom, da bodo do zadnjega razmišljali o njegovem nastopu na bližnjem italijanskem Giru, čeprav so ga doslej imeli pod rubriko rezervistov. Še bolj jih je verjetno fascinirala zanj več kot odlična vožnja na čas, katerega posebnost je bila trasa na veliki nadmorski višini med 1150 in 1520 metri.

Uspehi, Špilak je trenutno 24. na lestvici WorldToura, pa verjetno tudi letos ne bodo odtehtali, da bi si slovenski kolesarji iz ProTour ekip sami zagotovili številčno kvoto za svetovno prvenstvo. Zaradi tega so še kako pomembni uspehi tudi drugih kolesarjev. Blaž Jarc je v eni od etap dirke Po Turčiji končal med deseterico. Kolesarji Adria Mobil pa so bili na dveh enodnevnih dirkah v Italiji nemara prva senzacija. Hrvaški prvak Kristijan Đurasek je bil na zmagovalnem odru v Larcianu tretji, ter Matej Mugerli četrti in Marko Kump osmi na "giru" po Toskani. Dodatno težo uspehu dajeta tudi zmagovalca dirk, Filippo Pozzato in Alessandro Ballan, dva od glavnih akterjev severnih klasik Flandrije in Roubaixa. "Spredaj med ubežniki sem bil vseh zadnjih trideset kilometrov. Seveda vedno po dirki vsak razmišlja, ali bi lahko naredil kaj drugače, vendar tudi s tem sem zadovoljen. Če sem na taki dirki spredaj, kjer ni ravnine, dež, zahtevne ceste, ter Ballan zmaga, pa še posebej," je bil vesel ex-protour profi Mugerli.