Oskarjevka se je po rojstvu drugega otroka, Mosesa, aprila 2006 počutila depresivno, ker ni mogla vzpostaviti vezi z otrokom. Šele ko ji je mož, pevec skupine Coldplay Chris Martin, namignil, da bi lahko trpela za poporodno depresijo, je vedela, da potrebuje pomoč.

Gwyneth, ki ima z Martinom tudi sedemletno hčer Apple, je povedala: "Nisem se mogla povezati s sinom na tak način, kot sem se s hčerjo, in nisem mogla razumeti, zakaj. Z nikomer se nisem mogla povezati, počutila sem se kot zombi. Počutila sem se odrezano. Enostavno nisem vedela, kaj je narobe z menoj. Nisem mogla ugotoviti, za kaj gre."

Igralki ni padlo na pamet, da bi lahko šlo za poporodno depresijo, dokler ji ni tega dejal Chris Martin. "Mož mi je dejansko rekel, da je nekaj narobe, da misli, da imam poporodno depresijo. Bila sem zgrožena, rekla sem mu, da to ni res. Potem pa sem pričela brskati, kaj to dejansko je in kakšni so simptomi, in ugotovila sem, da jo dejansko imam."

Gwyneth se je najprej počutila kot slaba mati, zdaj pa ugotavlja, da je to kar pogosto in da bi morali ženskam s to motnjo pomagati in jih ne obsojati. "Mislimo, da smo zaradi tega slabe matere ali da nekaj počnemo narobe, vendar gre za to, da smo vsi skupaj v tem. Nikoli nisem razumela, zakaj nekatere matere obsojajo druge, da ne razumejo, če se katera denimo odloči, da ne bo dojila. Zakaj enostavno ne moremo držati skupaj? V vsakem primeru je zelo težko, zakaj si ne moremo pomagati, da bi nam bilo lažje?" se sprašuje Gwyneth.