Svet Evrope je v začetku leta razpisal natečaj za evropsko nagrado za najboljše prakse v obalnih mestih, da bi našli najboljše projekte, ki na izviren način prispevajo k razvoju mest ob evropskih obalah.

V Zadru smo se odločili prijaviti projekt izboljšanja turistične ponudbe in proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, je povedala voditeljica oddelka za varstvo okolja in energetsko učinkovitost v mestni upravi Zadar Žana Klarić. Dodala je, da je bilo pomembno, da gre za naložbo, ki prinaša čim več koristi prebivalcem.

Kot je pojasnila, gre za njihovi znani arhitektonski instalaciji - Morske orgle in Pozdrav Soncu, ki v zadrskem pristanišču sicer obstajata od leta 2006. Morske orgle "igrajo" valovi, ki udarjajo v obalo in vdirajo v cevi orgel, medtem ko Pozdrav Soncu s čudovito arhitektonsko rešitvijo predstavlja sončev sistem.

Poleg umetniške vrednosti projektov, ki sta obenem turistični atrakciji, ima Pozdrav Soncu tudi energetsko vrednost, ker ima tudi panele, ki čez dan akumulirajo toploto sonca, jo pretvarjajo v električno energijo in pošiljajo neposredno v električno omrežje.

"Na ta način smo znižali stroške mestne uprave za porabo električne energije," je še dejala Klarićeva, ki je poudarila, da ima Zadar sicer največ koristi od turističnega interesa za omenjeni projekt. Kot je napovedala, bo projekt predstavila 9. maja v angleškem Blackpoolu, kjer bodo predstavniki Sveta Evrope prestižne nagrade tudi podelili.

V ožji izbor za nagrado sta se uvrstila še dva kandidata iz Hrvaške - Bibinje pri Zadru ter Murter s Kornati. Med kandidati so bili še angleški Southampton, grški Heraklion, francoski Le Havre, španski Aviles ali ukrajinska Odesa. Posebno priznanje je prejelo območje Barcelone, ki je prijavilo širše območje mesta in pobudo Sveta Evrope dvignilo na regionalno raven, so zapisali v sporočilu za javnost Sveta Evrope.

Klarićeva je še dejala, da ima mestna uprava Zadra še nekaj projektov, ki jih nameravajo uresničiti z denarjem iz skladov Evropske unije. Med drugim gre za osvetlitev trajektnega pristanišča na otoku Iž s sončno energijo, sonce nameravajo izkoristiti tudi za ogrevanje vode na pokritem zadrskem mestnem kopališču.