Ljubljana V Kinodvoru te dni poteka Teden nordijskega filma za otroke in mlade, ki bo do 6. maja ponudil zanimiv program igranih in animiranih, kratkih ter dolgometražnih filmov.

Danes si je mogoče ogledati igrani film Zmagali bomo (Niels Arden Oplev, Danska, 2006), ki je požel glavne nagrade na vseh pomembnejših mladinskih festivalih (Berlinale, Cinekid, Zlín, Chicago International Children's Film Festival), mnogi kritiki pa so ga označili kot najboljši film za otroke in mlade v zadnjih desetletjih. Dogajanje je postavljeno v vaško okolje, v čas poznih 60. let, film pa spremlja trinajstletnega dečka Fritsa, ki ga navdihnejo besede in sanje dr. Martina Luthra Kinga o boljšem življenju zatiranih ljudi. Frits obiskuje šolo, kjer vlada trda roka tradicionalističnega ravnatelja, ki nima težav z nasiljem nad otroki. Ko nekega dne pretirano kaznuje Fritsa, se mu ta zoperstavi in začne se pravi boj proti nesmiselnim avtoritetam, v katerem odigrajo pomembno vlogo tudi Fritseva družina in novi učitelj.

Film bo (tako kot tudi vse preostale celovečerne filme v programu) spremljal kratki animirani film Mesne kroglice uveljavljenega švedskega animatorja in ilustratorja Johana Hagelbäcka, čigar delo bodo predstavili v programu kratkih animiranih filmov Švedske mesne kroglice. Teden nordijskega filma pa bo prinesel tudi predpremiero estonskega animiranega celovečerca Loti in skrivnost mesečevega kamna (Janno Poldma and Heiki Ernits, Estonija, 2011), ki bo redno kinematografsko distribucijo začel septembra. Loti in skrivnost mesečevega kamna odlikuje izjemna estetska dovršenost, zaradi živih barv in velikega števila podrobnosti pa spominja na vrhunsko slikanico.

Več o celotedenskem programu je mogoče najti na spletni strani Kinodvora. nr