V spomin na ta dogodek iz zgodovine sovjetskega disidentstva je letos januarja osem deklet, oblečenih v živopisne barve in z neonskimi volnenimi kapami - balaklavami čez glavo zasedlo isto mesto. V maniri moskovskih akcionistov so se, oborožene s kitarama, mikrofonom in minimalno opremo, povzpele na zid staroruskega spomenika ter z zastavo s feminističnim simbolom odvihrale nekajminutni punk performans. Z mesta, kjer je ukazoval Ivan Grozni, so se rogale Kremlju in Putinu. Vse udeleženke so bile aretirane, dve pa sta bili denarno oglobljeni.

Pussy Riot so nastale lani po arabski pomladi kot odziv na pomanjkanje volje za politično in seksualno svobodo v Rusiji. Prvič so udarile med Moskovčane oktobra. V času špice so s partizanskimi ad hoc nastopi zaokrožile po postajah moskovskega metroja ter na strehah trolejbusov in avtobusov šponale Osvobodi kamnito kocko ter s tem pospremile decembrske volitve v dumo. Novembra so Pussy Riot vdrle v butike, trgovine, bare, na modno revijo in mesta, kjer se v središču Moskve zbirajo ruski jet-set in Putinovi priležniki. Sredi decembra so se iznenada pojavile na strehi nasproti moskovskega preiskovalnega zapora, kjer so zadrževali priprte demonstrante po protestih po parlamentarnih volitvah, in sporočile: "Smrt zaporom, svobodo protestu!" Akcije je skupina posnela, zmontirala v videospote ostrih, kratkih in udarnih punk-feminističnih songov in jih obesila na pussy-riot.livejournal.com z namenom promocije prvenca Ubij seksista.

Februarsko akcijo so pred predsedniškimi volitvami izvedle v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika, kjer so za manj kot minuto zasedle oltar, na katerega po cerkvenem kanonu ženske nimajo pravice stopiti, in izpeljale punk-molitev Marija Bogorodica, izženi Putina. Vrh ruske pravoslavne cerkve je akcijo označil za satanovo delo, sprožila se je moralna panika, tri (domnevne) članice pa so bile aretirane z obtožbo kaznivega dejanja huliganstva. Grozi jim sedem let zapora. Po mesecu in pol pripora je prejšnji teden moskovsko sodišče na zahtevo policije podaljšalo pripor še za dva meseca, kar je dodatno podpihnilo proteste doma in tujini, ki zahtevajo osvoboditev dvajsetletnih deklet in prekinitev političnega procesa.

Počelo aktivizma Pussy Riot, ki se zavzemajo za feminizem, zaščito LGBT, decentralizacijo oblasti in so odkrito proti Putinu, najdemo v revolucionarno-umetniškem krogu Voina. Ta zadnja leta pretresa Putinovo Rusijo s premišljenimi, šokantnimi, enkratnimi in protirežimskimi umetniškimi akcijami. Ruske oblasti jih z varnostnimi službami obravnavajo in preganjajo kot ekstremist(k)e, sama represija pa se ne razlikuje od postopkov v carski Rusiji ali v času Sovjetske zveze. "Revolucijo sprožajo ljudje, ki so se pripravljeni boriti do konca," je dejal Dmitrij Glukhovskij ob predstavitvi slovenskega prevoda romana Metro 2033 v Ljubljani.